K odpolednímu posezení patří výborná káva, může být i čaj. U nás letní siesta byla trochu jako ta známá dětská hra, takže při spojení ingrediencí nám jednoduše vzniklo mojito a už si bez něj léto nedokážeme ani představit.
Příprava je snadná, ale nesmí se nic ošidit, takže pro větší společnost to chce pořádný keřík máty a zásobu cukru – možná nejlíp pěstovat cukrovou třtinu ať máte rovnou dva v jednom – cukr i rum. Jelikož to byl náš první pokus, inspiraci k přípravě jsme čerpali odtud, ale kombinace tonicu a více cukru je dokonalá, takže doporučujeme spíše naši úpravu:
na 4 nápoje budete potřebovat:
- půl svazku mátových lístků
- 60ml limetkové šťávy nebo 4 menší limetky
- 8 polévkových lžic třtinového cukru
- 160ml bílého rumu
- led, nejlépe nadrcený jako tříšť
- tonic
Mátové lístky properte a natrhejte do připravených vyšších sklenic. Přidejte 15 ml limetkové šťávy do každé sklenice nebo šťávu z limetky. Přisypte 2 lžíce cukru, pokud budete mít tmavý, celý nápoj bude potom zabarvený. Vše pořádně míchejte, ale cukr se nemusí zcela rozpustit. Do směsi přilijte panák bílého rumu. Poté doplňte ledem asi do půlky sklenice a dolijte tonicem. Dozdobit můžete limetou a lístkem máty. Pro kolik osob tyto čtyři nápoje budou, to už nechám na každém z vás, ale úspěch a hlavně osvěžení v parnech máte zaručené.
Fotografie fotila naše kamarádka a výborná fotografka Petra Hašková.
Mnamka. Skutecne je potreba dodrzet vsechny ingredience a nic nenahrazovat. Jedine tak to chutna jak ma.
Trochu tápu nad jednotkou množství máty – svazek je poněkud neurčitý pojem. Nešlo by to převést třeba na snítky rostlin? :)
Na jednu asi 300ml skleničku zhruba půl dlaně lístků, je to lepší? My jsme na čtyři skleničky otrhaly jeden keřík máty v květináči…
Jo, to už je mnohem lepší, děkuju:) Mojito jsem sice připravoval asi jen dvakrát, ale v množství máty jsem v obou případech tápal.
@Peta: kamarád mi říkal, že dělal Mojito a místo bílého rumu tam dal tuzemák. Prý že to nebylo moc dobré. Tak si říkám, kde udělali soudruzi z NDR chybu :)))