Domů » Povidlovník

Povidlovník

povidlovník

Náhodou mi na něj padl zrak v novém čísle časopisu Albert. Trochu jsem pak na sebe byla naštvaná, že jsem se do nové věci pustila zrovna na rodinnou oslavu. Nu což. Kombinace odpalovaného těsta, povidel a šlehaček s tvarohem prostě nemůže zklamat, říkala jsem si. A povidlovník opravdu nezklamal. Celé to chutnalo jako obrovský věneček na plech.

Budete potřebovat:

  • 2 skleničky vody
  • 1 skleničku oleje
  • špetku soli
  • 250g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 3 kelímky smetany ke šlehání
  • 3 vaničky tvarohu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 250g povidel
  • 100ml rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejprve si připravíme odpalované těsto tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Pak přimícháme mouku a svižně mícháme několik minut než se těsto přestane přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout a poté postupně přidáváme vajíčka – další vždy až je vejce pořádně zašleháno. Těsto rozdělíme na poloviny a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi 20 minut na dva plechy.

Mezitím vyšleháme dotuha šlehačky, přidáme tvarohy našlehané s vanilkovým cukrem. Povidla rozmícháme s rumem a potřeme jimi vychládlý plát těsta. Na povidla dáme tvarohovou směs a přiklopíme druhým vychládlým plátem těsta. Posypeme moučkovým těstem.

Kdo má rád věnečky a myslím, že i ten, kdo je rád nemá, tak si povidlovník zamiluje. Vzhled nijak zvlášť neoslní, ale rozplývá se na jazyku.

Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13 comments

  1. Jan says:

    For an English version, just use very thick whipped cream, no tvaroh, and definitely leave the rum. Why Czechs put rum in everything with cream I have no idea.

  2. Irena says:

    Vypadá úžasně, stejně kvalitní chuť sálá na dálku, jen to odpalované těsto….ještě jsem nevyzkpušela. Možná bych potřebovala koukat pod ruce :) Obdivuji tvé kuchařské umění

    • Monika says:

      Chutná fakt skvěle, tak jak zas budu „odpalovat“ dám vědět a můžeš se stavit. Ale být tebou se toho nebojím, jen je to potřeba pořádně v hrnci míchat a pak ta vajíčka přidávat postupně…ale přijď, ráda tě zas uvidím

  3. Marki says:

    Joo, Monča dokáže vždycky překvapit, byl fakt moc dobrý, přidávali jsme si všichni a to se ani nezmínila o jablečném dezertu s piškoty, původně určeným pro děti…ehm, taky mizel pod rukama:)

  4. kator says:

    Ráno jsem ho tu viděla, spustil Pavlovův reflex a odpoledne byl hotovej a je parádní, díky moc za tip! Až na to, že jsem třetinu plechu doslova sežrala sama :-(… :-)

    • Marki says:

      Kači, tak to ber jako oslavu konce šestinedělí! Stejně jsi neuvěřitelná, takhle mezi kojením a přebalováním…já dělala z odpalovaného těsta jednou jedinkrát věnečky, vůbec se mi nepovedly a od té doby na něj nemám odvahu a asi ani nervy…to si raději vždycky počkám na Monču, ta už v něm má praxi:)))

      • kator says:

        Nojo, tak to by šlo, dobrá! :-) Já mám s věnečkama praxi, učila mě je v dětství sousedka na chalupě, tak jsem ráda, že jsem to nezapomněla. Ale na odpalovaným těstě nic není, opravdu! Stačí dodržet poměr surovin. Je mi milejší, než takový ty těsta, co se při tom zamaže hodně nádobí a opatlají ruce tukem a tak… :-)

  5. Misha says:

    Já jsem si naposledy u odpalovaného těsta odrovnala metlu u mixéru a jsem líná ji přípdaně opět shánět… Tak se taky raději nechám pohostit :-)

  6. Jarmila says:

    Dobrý den, upřímně je už to dlouho co jsem odpalované těsto dělala, nepamatuji si postup. Tento recept mi přijde…. Ani nevím, pustila jsem se do toho, ingredience sedí co mám od kamarádky,strach jsem tedy neměla. Po uvaření, vychlazení, přidávám vejde. Dostala jsem strach, hmota mi přijde mastná. Nemá se to vařit déle než do bodu varu? Těsto ale vypadalo dobře, na stěny se nelepilo. Teď ke konci je to mastná koule. Budu ráda za každičkou řadu. Děkuji.

    • Monika says:

      Dobrý den, mastné to je a pokud se vám to nelepilo k hrnci, tak by vše mělo být v pořádku. Vím, že mi odpalované těsto nevyskočilo právě, když jsem ho moc brzy přestala míchat a lepilo se k hrnci, pak už to byla jedna katastrofa. Vajíčka fakt postupně a až po zchladnutí. No snad se vám to povede, ale nalákala jste mě, že ho asi zkusím zase udělat, úplně jsem na povidlovník zapomněla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..