Tento recept na těstoviny s citrónovou omáčkou jsem našla v knize Francouzky netloustnou a ihned jsem ho zařadila mezi mé oblíbené. Je jednoduchý, rychlý a opravdu chutný. Nemůžu teda zaručit, že se po něm netloustne, pokud ale nestíhám, jsem sama nebo přijde nečekaná návštěva a já nechci sebe nebo druhé odbýt sýrem a kečupem, je toto ta pravá volba.
Kyselou chuť citrónu a nahořklost kůry zjemní smetana, která navíc chutě krásně propojí a pohladí na jazyku i na duši …. A když si k tomu s kamarádkou dáte skleničku dobrého vína a lehký salát, budete se cítit jako královny. Věřte mi, já to už zažila :-) A pokud byste si to chtěli jó užít, nezapomeňte na prostírání, třeba v jednoduchém vintage stylu…
Pro 4 osoby potřebujete:
- 350 g těstovin (v původním receptu jsou tagliatelle, ja používám nejčastěji špagety)
- 4 citróny nebo 3 lžičky sušené kůry a šťávu z jednoho citrónu
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 180 g krémové smetany (používám klasickou na šlehání s 33% tuku)
- 120 g parmazánu
- sůl, pepř
Nejprve jsme si dala vařit špagety.
Mezitím jsem si vymačkala šťávu z citrónu a nastrouhala kůru se čtyř citrónů. Pokud nemáte bio citrón, je lepší použít sušenou kůru, která není chemicky ošetřena. Na 4 porce by měly stačit asi 3 lžičky.
V hrnci jsem pak rozehřála olivový olej a dusila kůru na nízkém plameni asi 2 minuty. Po té stačí už jen přidat smetanu a přivést k varu. Nakonec jsem přidala štávu z citrónu a znovu nechala povařit.
Jakmile začne smetana houstnout, přidá se parmazán, ochutí se solí a pepřem podle chuti a ještě se nechá chvíli povařit.
Nakonec se přidají k omáčce i těstoviny a vše se dobře promíchá.
Se servírováním se neotálí a ihned se vychutnává :-)
Mňam, hned bych si dala, teď nesmím, ale třeba zas někdy… :-)
Za vyzkoušení určitě stojí, tak až skončí půsty a diety, tak hurá do něj :-)
Už se těším až vyzkouším ;)
Tak ať se povedou, jak mají :-)