Domů » Rebarborové cukrbliky v podzimním jablečném kabátu

Rebarborové cukrbliky v podzimním jablečném kabátu

podzimní jablečný koláč

Možná intuitivně jsem v těchto chladných dnech sáhla po své neméně oblíbené kuchařce od Lenky Požárové Což takhle dát si Tvaroh. Původní recept s rebarborou jsem vzhledem k sezóně musela vyměnit za jablka, ale kombinace se zázvorem a ořechovým sypáním se ukázala jako výborná podzimní variace.

Potřebovala jsem:

  • 700 g jablek, oloupaných a nakrájených na plátky (původně 700g rebarbory)
  • 80 g třtinového cukru
  • Kus čerstvého zázvoru
  • 300 g hladké mouky (může být i celozrnná)
  • 150 g změklého másla
  • Špetka soli
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g hroznového nebo moučkového cukru (použila jsem med)
  • 2 vejce

Na posýpku:

  • 30 g hrubé mouky
  • 30g změklého másla (původně tuk na pečení)
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g vanilkového cukru

Postup:

Oloupaná a nakrájená jablka jsem posypala třtinovým cukrem a nechala odstát asi 30 min. Až pustila šťáva přidala jsem najemno nastrouhaný zázvor a asi 3 minutky jsem podusila.

Mezitím jsem si nachystala těsto smícháním hladké mouky, másla, špetky soli a 4 lžic studené vody. Zpracované těsto jsem dala na 30 minut do lednice.

těsto je připravené

Poté jsem těsto vyválela a vložila do pečícím papírem vystlané koláčové formy o průměru 28cm. Nechala jsem asi 3cm vysoký okraj a na těsto jsem pokladla mírně vychlazenou jablečnou směs.

Z tvarohu, zakysané smetany, medu a vajec jsem si umíchala krém, který jsem rozetřela na směs. Nakonec jsem koláč posypala posýpkou vytvořenou smícháním ingrediencí na drobivou směs. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 180 ºC (v horkovzdušné na 160ºC) asi 50 minut. 

je napečeno

Těsto se mi trochu hůř válelo, spíš jsem ho do koláčové formy nakonec prsty natlačila a je opravdu potřeba nechat vyšší okraj, protože směsi a krému je docela dost. Koláč je vláčný a chutě jsou příjemně podzimní. Je vidět, že k chladným dnům a teplu rodinného krbu (či aspoň trouby) Požárová nejen svým jménem patří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..