Naše děti jsou malé žíraviny. Doufala jsem, že mi zbyde maso z nedělního oběda, abych z něj druhý den udělala rizoto. Ještě v neděli večer mi zbyly jen kosti! V pondělí ráno jsme tedy byla nucena vymyslet rychlou alternativu.
V lednici se na mě koukal zelený chřest a tak jsem přemýšela, co s ním. Nabízela se samozřejmě polévka, ale ta dětem moc neleze. Nakonec jsem pohledala na internetu. A zaujal mne tento recept. Mátu jsem měla ze zahrádky manželovi maminky a pro ricottu jsem rychle zaběhla do obchodu.
Recept je naprosto jednoduchý, ale o to zajímavější. Chuť máty mu dodá příjemný letní nádech. Těstoviny chutnaly nejen mně, ale i mé malé pomocnici. Dobrá alternativy k naší oblíbené smetanovo-hráškové omáčce.
Ingredience jsem dávala od oka, pokud byste ale chtěly přesný recept, najdete ho v zde.
Ingredience:
- 2–3 svazky máty (cca 80 g), otrhané lístky nakrájené na proužky
- 250 g ricotty
- 40 g parmazánu + navíc k podávání
- 400 g těstovin farfalle (mašliček)
- 200 g zeleného chřestu (i mraženého či nakládaného)
- sůl a pepř
Postup:
- Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. V robotu rychle nasekejte mátové lístky, ricottu a strouhaný parmazán, aby vznikla hladká zelená omáčka (pokud by měl robot viditelné obtíže, přidejte trochu vody z těstovin). Pořádně osolte a opepřete.
- K těstovinám na poslední dvě až tři minuty vaření přidejte nakrájený chřest. Až budete těstoviny s chřestem slévat, schovejte si trochu vody. Těstoviny, chřest a podle potřeby také pár lžic vody vraťte do hrnce. Rychle vmíchejte mátovou omáčku, jídlo rozdělte na čtyři talíře, navrch dejte čerstvé hobliny parmazánu a okamžitě podávejte.