Linecké máme na sváteční tabuli nejspíš úplně všichni a to různých tvarů i velikostí. Některé recepty se dědí z generace na generaci, já ten svůj ještě stále hledám. Letos jsem zkusila upéct linecké podle kuchařky Vánoce z edice Apetit. Myslím, že výsledek byl více než dobrý, ale těžko říct, možná za to mohla nová vykrajovátka nebo to hřejivé teplo, které nám z kuchyně sálalo a nám se při něm tak dobře povídalo…
Tak či tak, můžete také zkusit tento recept:
Množství na cca 6 plechů:
- 420g hladké mouky
- 140g moučkového cukru
- 280g másla
- 4 žloutky
- strouhaná kůra z 1 biocitronu (já ale nesehnala bio citron, takže jsem ji tam raději nedávala)
- ostřejší (např. rybízový) džem na slepování
- moučkový cukr na poprášení
Postup:
Mouku proseji na vál, přidám cukr, máslo, žloutky, případně citronovou kůru. Co nejrychleji zpracuji hladké těsto. Zabalím ho do potravínářské fólie a nechám ho hodinu, ale nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den předehřeji troubu na 180°C. Těsto vyválím na plát silný asi 2mm a vykrajuji z něj tvary. Polovina z nich by měla mít ve středu vypíchnuté otvory. Ty pak přenáším na plech. Zhruba týden před Vánocemi slepuji džemem a před podáváním posypu moučkovým cukrem.
One comment