Domů » Zadáno pro dámy… dohra

Zadáno pro dámy… dohra

Zadano pro damy

Jak už jste mohly dočíst na naší FB stránce, sobotní večer 8.12. jsme si užily v dámské společnosti.

Zatímco přítomné ženy z ovčího rouna vytvářely krásné šperky či jiné ozdoby, my se raději držely v kuchyni, kterou jsme rozvoněly dvěma druhy punčů a na stůl nanosily nejrůznější dobroty. A protože se nás dámy neustále ptaly na recepty, tak jim je píšeme sem.

Mrkněte se, možná se vám některé budou hodit až budete hostit cukrovím přeslazené návštěvy…

A pokud si chcete přečíst něco více o našem večeru, pak tak můžete učinit zde.

Cibulovo-sýrový quiche

Ingredience (na jednu koláčovou formu, cca 8ks):

  • lžíce másla
  • 500g malých cibulí, nakrájených na tenká půlkolečka
  • 2 velká vejce
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 150g čedaru, nahrubo nastrouhaného

Postup:

Troubu předehřeji na 200°C. V rendlíku na másle 20 minut za občasného promíchání na středním plameni zahřívám cibuli, až zkaramelizuje. Stáhnu z ohně.
V míse prošlehám vejce, přidám smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolím a opepřím. Náplň nanesu na těsto, posypu zbytkem sýra a peču 20–25 minut, než koláč zezlátne a nafoukne se. Do středu můžete také zapíchnout nůž, pokud vyjde čistý, je koláč upečený.

Nejspíš jste si všimli, že nikde není postup přípravy samotného těsta. Pokud si děláte těsta zásadně domácí, tak si ho můžete udělat podle tohoto receptu. Pokud jako já většinou připravujete k občerstvení více věcí naráz, kolem se vám motají dvě dítka a čas ubíhá nebezpečně rychle, zajděte si do obchodu a kupte si „křehké těsto na koláč“.

IMG_3885_small

Jako druhý koláč jsem pro náš společný večer připravovala Chinois – francouzské máslové pečivo s lahodným pudinkovým krémem uvnitř. Hmmm…

Ingredience (na jednu dortovou formu):

  • 100 ml mléka
  • 90g másla
  • 2 celá vejce
  • 50g cukru krupice
  • 300g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • špetky soli
  • 20g droždí (asi lžička sušeného droždí)

Uvedené ingredience jsem dala do domácí pekárny (nejdříve tekuté ingredience, poté mouky, do rohů sůl a cukr a doprostřed do důlku droždí. Poté jsem zapnula program „těsto“ a nechala pekárnu svému osudu.

Mezitím jsem si svařila krém z:

  • 250ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutků
  • 30g hladké mouky

Do hotového krému jsem vmíchala dřeň z vanilkového lusku. Krém se díky němu krásně provoní. Určitě je ale možné také zakápnout vanilkovým extraktem a pokud nemáte doma ani jedno, můžete vsypat vanilkový cukr.

Postup:

Do dna dortové formy jsem zavřela pečicí papír. Část těsta jsem vyválela na tenko a pokryla jím dno formy. Zbytek těsta jsem rozválela na obdélník, potřela krémem a posypala rozinkami (nejlépe když jsou namočené v rumu – pokud máte nějaký ověřený, já si ale ten loňský šetřila do cukroví).

Poté jsem těsto zarolovala jako roládu a nakrájela asi na 4cm kousky. Ty jsem pak skládala do dortové formy vedle sebe. Pokud by vám nějaký krém vytekl, dejte ho navrch. Vše jsem ještě nechala asi 20 min dokynout a poté pekla při 170°C 10 min. Teplotu jsem poté snížila na 160°C a podle receptu jsem měla vše péct asi dvacet minut, já ale koláč pekla ještě o něco déle (celkem asi 50 min).

Ještě horký koláč jsem potřela směsí ze lžíce moučkového cukru, lžíce vody a lžíce rumu.

Pokud byste si nebyli při přípravě jistí, zda vše děláte správně, tady najete i podrobnou fotogalerii postupu.

Markéta

naše večerní menu

Na večer pro dámy jsem se rozhodla úpéct něco rychlého a zajímavého. Lotrinský quiche se zdál být tou pravou volbou. Příprava je opravdu velmi jednoduchá a rychlá. Nakonec jsem se rozhodla pro odlehčenější verzi, která neobsahuje tolik vajec jako Lotrinský koláč, ale chuťově na tom určitě netratí :-)

Tento recept jsem našla v časopise Apetit, místo listového těsta jsem ale použila těsto křehké, které do francouzského koláče původně patří.

Ingredience:

  • 1 balení křehkého těsta
  • máslo
  • 100 g pokrájené anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 150 g strouhaného ementálu
  • sůl a pepř

Postup:

Vyválela jsem těsto a dala do koláčové formy. Na kousku másla jsem osmahla slaninu a nakrájenou cibuli. Směs jsem nechala chvíli vychladnout. Po té jsem ke směsi přidala zbytek ingrediencí. A vše jsem nakonec nalila na těsto. Koláč pekla ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut.

Misha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..