Domů » Pikantní fazole

Pikantní fazole

Někdy na přelomu zimy a jara, jsem se rozhodla každý den připravovat teplé večeře. Přiznám se, že nemám ráda zimu a dlouhé zimní večery si dokážu užít tak akorát do Vánoc. Pak kouzlo pomine a já už netrpělivě vyhlížím jaro. A někdy v té době, jsem v časopisu Apetit objevila tento jednoduchý a výborný recept na rychou večeři. Já tomuhle jídlu říkám „z plechovky“, ale nelekněte se, žádný „lanšmíd“ se nekoná!

Suroviny pro 4 osoby:

  • 4 větší brambory na pečení
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená nahrubo
  • 1 žlutá paprika, zbavená semeníku, nakrájená na kostky (není nutná, ale dodá jídlu lepší chuť)
  • 1 lžíce ostrého koření
  • 2x 400g konzerva fazolí, propláchnutých, okapaných
  • 400g konzerva rajčat
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hořké čokolády, nasekané
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Do předehřáté trouby dám omyté a osušené brambory i se slupkou, nakrájené na klínky, promíchané se dvěma lžičkami olivového oleje. Brambory nechám v troubě asi půl hodiny, během pečení je alespoň jednou obrátím.

Pak si najdu nějaký šikovný kastrůlek, takový ten akorát do ruky. Do něj dám dvě lžíce olivového oleje, na něm zpěním cibuli – lepší je červená, aby ladila s barvou jídla, ale ani bílou se nic nepokazí. Přídám žlutou papriku a opékám na mírném ohni. Pak přidám fazole, krájená rajčata a zhruba lžíci koření. V receptu bylo psané mexické nebo Cajun, ale já jsem použila koření Wok od firmy Sonnentor a výsledek byl výborný, takže žádné mexické už ani nesháním.

Nakonec vše zaliji 150ml zeleninového vývaru – svůj vlastní mražený většinou nemám, tak používám bio bujón v kostce. Ještě trochu osolit a opepřit a pak mám tak 20 minut čas na úklid pokojíčku, vykoupání dětí… jen nezapomenout na ty brambory! Po dvaceti minutách – zhruba – zkrátka až se voda odpaří, odstavím jídlo z ohně a vmíchám hořkou čokoládu – ta zjemní ostrou chuť jídla. Jen to nepřehnat, aby z toho nebyly čokoládové fazole! Poté už jen naservírovat na talíř s bramborami a případně s kopečkem kysané smetany.

Můj manžel tohle jídlo zbožňuje – důkaz, že i bezmasé jídlo mužům chutná! I přesto, že toto jídlo řadím k večeřím, není vhodné pro děti (právě kvůli ostrému koření). Ale děti zase určitě ocení hladkou krupičnou kaši, ozdobenou třeba agáve sirupem. Ale o tom zase jindy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..