Domů » Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignonne

Máte rádi hovězí guláš s knedlíkem? Já tuhle milovanou českou klasiku, přiznám se, příliš nemusím. Nejraději na celém tom jídle mám právě houskový knedlík. Přesto jsem se teď o víkendu do vaření guláše pustila. Bez knedlíku.

Poprvé jsem se s tímhle jídlem setkala ve filmu Julie a Julia. Hlavní hrdinka ho tam vařila, dusila, pekla, skoro bylo cítit tu vůni i přes skleněnou obrazovku. Jenže pak usnula a jídlo připálila… Jestli budete tenhle vynikající francouzský guláš vařit, pak vám dojde, že spálit to množství surovin i vlastní práce je k uzoufání.

Takže doporučuji začít nejpozději v sedm večer, v osm se uvelebte k filmu (třeba právě k Julie a Julia) a k plným talířům zasedněte až druhý den na oběd. Protože alespoň noční uležení je u tohoto jídla opravdu nezbytné.

Ingredience:
(na jeden velký hrnec – my se z této dávky najedly čtyři dospělí, čtyři děti a v hrnci toho příliš neubylo)

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150g libovější slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř (nejlépe čerstvě namletý)
  • 1 a 1/2kg hovězího zadního, nakrájeného na větší kostky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 750ml silného červeného vína
  • 300ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list a 3 snítky tymiánu (já ale použila sušený) – pokud je čerstvý, svážeme ho i s bobkovým listem
  • 30g másla
  • 20 malých cibulek nebo šalotek, oloupaných
  • 250g malých žampionů (čerstvých), omytých a osušených

Postup:

  1. Troubu si předehřeji na 160°C. Ve velkém (nejlépe nějakém těžkém) kastrolu opeču na lžici oleje slaninu s mrkví a cibulí. Ke konci přidám česnek a také ho krátce osmahnu. Pak zeleninu se slaninou dám do misky a odložím.
  2. Mouku promíchám s pepřem a obalím v ní kousky masa. V hrnci rozpálím zbylý olej a maso na něm opeču ze všech stran. Maso je dobré dávat opéct po několika dávkách, aby neklesla teplota v hrnci a maso se nezačalo dusit. Nakonec do hrnce vrátím všechno maso, slaninu, opečenou zeleninu a česnek, přidám rajčatový protlak, osolím, vše promíchám, zaliju vínem a vývarem, aby bylo maso ponořené, do hrnce přidám bobkový list a tymián, přikopím a dám do trouby a peču 2 a 1/2 až 3 hodiny. (Já pekla asi 2 hodiny přikryté, ale protože se mi zdála chuť vína neustále příliš silná, sundala jsem pokličku a pekla ještě asi 40 minut nepřikryté).
  3. Mezitím si v pánvi rozpustím máslo a opeču na něm nejprve cibulky, poté žampiony. Do pánve jsem je dala po částech, aby se krásně opekly a nezačaly se dusit. Opečené je vyndám a na posledních 20 minut nechám péct společně s masem.
  4. Když je maso měkké, vyndám z kastrolu svázané bylinky, omáčku případně dochutím solí a pepřem. Mně se tentokrát má omáčka zdála být příliš řídká, tak jsem ji ještě zahustila trochou mouky rozmíchanou ve vodě a povařila asi 15 minut. Nakonec vše zjemním kouskem másla.

Na knedlíky u tohoto guláše raději zapomeňte, v duchu se přeneste do Francie a pomalu ukusujte křupavou čerstvou bagetu.

Boeuf Bourguignonne

Bon appétit!

Recept jsem čerpala z kuchařky Deník Dity P., ale verzí je daleko více, pokud zhlédnete zmiňovaný film, možná zatoužíte uvařit si hovězí po burgundsku právě podle slavné Julie Child.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *