Domů » Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignonne

Máte rádi hovězí guláš s knedlíkem? Já tuhle milovanou českou klasiku, přiznám se, příliš nemusím. Nejraději na celém tom jídle mám právě houskový knedlík. Přesto jsem se teď o víkendu do vaření guláše pustila. Bez knedlíku.

Poprvé jsem se s tímhle jídlem setkala ve filmu Julie a Julia. Hlavní hrdinka ho tam vařila, dusila, pekla, skoro bylo cítit tu vůni i přes skleněnou obrazovku. Jenže pak usnula a jídlo připálila… Jestli budete tenhle vynikající francouzský guláš vařit, pak vám dojde, že spálit to množství surovin i vlastní práce je k uzoufání.

Takže doporučuji začít nejpozději v sedm večer, v osm se uvelebte k filmu (třeba právě k Julie a Julia) a k plným talířům zasedněte až druhý den na oběd. Protože alespoň noční uležení je u tohoto jídla opravdu nezbytné.

Ingredience:
(na jeden velký hrnec – my se z této dávky najedly čtyři dospělí, čtyři děti a v hrnci toho příliš neubylo)

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150g libovější slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř (nejlépe čerstvě namletý)
  • 1 a 1/2kg hovězího zadního, nakrájeného na větší kostky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 750ml silného červeného vína
  • 300ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list a 3 snítky tymiánu (já ale použila sušený) – pokud je čerstvý, svážeme ho i s bobkovým listem
  • 30g másla
  • 20 malých cibulek nebo šalotek, oloupaných
  • 250g malých žampionů (čerstvých), omytých a osušených

Postup:

  1. Troubu si předehřeji na 160°C. Ve velkém (nejlépe nějakém těžkém) kastrolu opeču na lžici oleje slaninu s mrkví a cibulí. Ke konci přidám česnek a také ho krátce osmahnu. Pak zeleninu se slaninou dám do misky a odložím.
  2. Mouku promíchám s pepřem a obalím v ní kousky masa. V hrnci rozpálím zbylý olej a maso na něm opeču ze všech stran. Maso je dobré dávat opéct po několika dávkách, aby neklesla teplota v hrnci a maso se nezačalo dusit. Nakonec do hrnce vrátím všechno maso, slaninu, opečenou zeleninu a česnek, přidám rajčatový protlak, osolím, vše promíchám, zaliju vínem a vývarem, aby bylo maso ponořené, do hrnce přidám bobkový list a tymián, přikopím a dám do trouby a peču 2 a 1/2 až 3 hodiny. (Já pekla asi 2 hodiny přikryté, ale protože se mi zdála chuť vína neustále příliš silná, sundala jsem pokličku a pekla ještě asi 40 minut nepřikryté).
  3. Mezitím si v pánvi rozpustím máslo a opeču na něm nejprve cibulky, poté žampiony. Do pánve jsem je dala po částech, aby se krásně opekly a nezačaly se dusit. Opečené je vyndám a na posledních 20 minut nechám péct společně s masem.
  4. Když je maso měkké, vyndám z kastrolu svázané bylinky, omáčku případně dochutím solí a pepřem. Mně se tentokrát má omáčka zdála být příliš řídká, tak jsem ji ještě zahustila trochou mouky rozmíchanou ve vodě a povařila asi 15 minut. Nakonec vše zjemním kouskem másla.

Na knedlíky u tohoto guláše raději zapomeňte, v duchu se přeneste do Francie a pomalu ukusujte křupavou čerstvou bagetu.

Boeuf Bourguignonne

Bon appétit!

Recept jsem čerpala z kuchařky Deník Dity P., ale verzí je daleko více, pokud zhlédnete zmiňovaný film, možná zatoužíte uvařit si hovězí po burgundsku právě podle slavné Julie Child.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..