Domů » kynuté rohlíčky

kynuté rohlíčky

kynuté rohlíčky

Když jsem přemýšlela, jaký dezert by se hodil ke svatomartinskému menu, říkala jsem si, že by to chtělo něco českého. Tak jsem nakonec zavrhla jak italský dezert, mexický dort, tak i francouzské rohlíčky. Trochu jsem zapátrala ve vodách internetu a na povrch mi k tomuto tématu vyplavaly bratislavské rohlíčky a svatomartinské podkovičky (vandrovnice). Do oka mi ale nakonec nejvíce padly kynuté rohlíčky paní Brýdové, plněné ořechovou nádivkou. Já jsem si práci ztížila a rozhodla se udělat i náplň makovou.

Na těsto je potřeba:

  • 100g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30g droždí
  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 250ml mléka

Část ingrediencí jsem si oddělila a nechala v troubě při 50°C vzejít kvásek. Poté jsem vše zapracovala v hladké těsto. Těsto by se samořejmě dalo svěřit domácí pekárně, já jsem se rozhodla pro obtížnější a ruční variantu. Dobře zpracované těsto je půl výhry. Jak radí Roman Vaněk ve své knize Poklady klasické české kuchyně – těsto musí pod rukami „pšoukat“. Poté jsem ho dala opět do mírně vyhřáté trouby kynout asi na tři hodiny.

Dalším velkým a úkolem bylo vytvořit si náplně. Ořechovou jsem připravila podle paní Brýdové. A makovou podle již zmíněně kuchařky Romana Vaňka.

Ořechová náplň:

  • 200 ml mléka
  • 7 lžic krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 250 g mletých ořechů
  • 1 lžičky skořice
  • 1 lžíce rumu
  • trochu strouhanky

Vše jsem smíchala a povařila v menším hrnci. Strouhanku jsem nakonec ani nepoužila. Náplň byla hustá už tak dost.

Maková náplň:

  • 200 g namletého máku
  • 250 ml mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 40 g medu
  • 50 ml tuzemského rumu
  • 100 g švestkových povidel
  • špetka mletého hřebíčku

Mléko a mák jsem v hrnci přivedla k varu a vařila jsme mák asi 10 minut, až do jeho změknutí. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience až na rum. Ten se dává až do vychladlé náplně.

Maková náplň byla o něco méně sladší než ořechová. Pokud rádi sladíte, oslaďte náplň o něco více.

Vykynuté těsto jsem rozdělila na 4 díly, které jsem vyválela do kulata a rozdělila na osm dílu. Každý díl jsem plnila trochou náplně a zarolovala od širšího konce k tomu tenčímu. Dávka těsta vyšla na dva plné plechy.

Zamotané rohlíčky jsme nechala na plechu asi ještě 15 minut odpočívat. Nakonec jsem je potřela bílkem a dala péct do trouby vyhřáté na 180°C na 15-20 minut.

V troubě jsme vypnula horkovzduch, protože mi pak pečivo tvrdne a je sušší.

Po vytažení se mají rohlíčky potřít ještě rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Na to jsem už ale úplně zapomněla a pádila jsem k prostřenému stolu o pár pater výš…

Před podáváním jsem rohlíčky pocukrovala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *