Domů » Letní kynutí

Letní kynutí

P7010108.JPG

Byla horká červencová neděle, kdy i na Vysočině teploty směle překračovaly třicítku. K nedělní kávě se hodí čerstvě upečená buchta a při počtu šesti dospělých a šesti dětí, už jedna bábovka zkrátka nestačí. Lednice ukrývala droždí, tvaroh, vajíčka a povidla. Volba byla jasná. Kynuté buchty!

A tak jsme zadělaly kvásek, odměřily mouku, smíchaly s cukrem a čekaly. Jenže kvásek se tvářil, že vyhlásil stávku, tak jsme ho šuply do trouby a pro jistotu jsme umíchaly ještě jeden. Výsledek? Za 10 minut jsme měly dvě misky plné bublajících kvásků. Dva kvásky na jedny buchty by bylo trochu moc, tak jsme rychle umíchaly ještě jedno těsto, tentokrát na kynutý koláč s meruňkami a borůvkami. Těsto na koláč bylo hotové docela rychle, tak jsme ho stihly upéct ještě před obědem. Mísu s těstem na buchty jsme daly za vyhřáté okno a vyrazily na oběd do restaurace Jimram.

To se mi na kynutém těstě líbí, že snese i několikahodinovou ignoraci a o to je pak chutnější!

P7010117.JPG

Po návratu jsme už jen rychle rozdělily těsto, udělaly tvarohové a povidlové kuličky, vysázely na plech a půl hodinky si počkaly až nám buchty provoní kuchyň. Pak už zbývalo jen uvařit kávu, hrníčky a talířky přinést na příjemně chladivý dvůr a užívat si letní pohody.

P7010119.JPG

Kynuté buchty

Ingredience (na cca 20 buchet)

  • 20g droždí
  • 200-300ml mléka
  • 50g krupicového cukru
  • 500g hladké mouky a špetka soli
  • kůra nastrouhaná z 1 biocitronu
  • špetka mleté vanilky
  • 60g rozpuštěného másla plus na vymazání pekáče
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru plus na poprášení

 

Náplň tvarohová (na cca 10 buchet)

  • 250g měkkého tvarohu smíchám s jedním žloutkem a podle chuti přidám moučkový cukr

 

Náplň povidlová (na cca 10 buchet)

  • 150g švestkových povidel smíchám se lžící rumu a strouhaným perníkem nebo mletými piškoty

 

Postup

Rozdrobím droždí, zaliji asi 100ml mléka, přidám lžičku cukru a promíchám. Já dávám většinou kvásek do trouby zapnutou na 50st.

Do mísy proseju mouku se solí, přidám nastrouhanou kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlý kvásek. Postupně přilévám zbylé mléko a vypracuji měkké těsto. Popráším moukou a nechám kynout nejméně hodinu.

Vykynuté těsto rozdělím na cca 20 stejných kousků. Dlaní je mírně roztáhnu a plním náplní. Poté je zabalím a v ruce vyválím do kuličky. Buchty skládám spojem dolů na plech vymazaný rozehřátým máslem nebo sádlem vedle sebe do řad.

Zapnu troubu na 200°C., buchty nechám ještě patnáct minut kynout a pak dám do trouby. Po 10 minutách snížím teplotu asi na 170°C a peču ještě 10 – 15 minut dozlatova.

Ještě horké buchy potírám rumem, který svařím s cukrem.

Vychladlé buchty pocukruji.

 

Kynutý koláč s drobenkou

Ingredience

  • 450g polohrubé mouky
  • 25g droždí
  • 100g cukru krupice
  • 150ml mléka
  • ½ lžíčky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 60g másla
  • náplň
  • sezónní ovoce (my pekly s meruňkami a borůvkami), 2 lžíce polohrubé mouky

 

Drobenka

  • 50g másla, 50g cukru krupice, 60g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru

 

Postup

Udělám si kvásek (viz kynuté buchty). Mouku proseji do mísy, přidám zbylý cukr a mléko, sůl, vejce, rozpuštěné vlahé máslo a vzešlý kvásek. Vypracuji hladké vláčné těsto (nám se ale těsto stále lepilo, takže jsme přisypavály mouku) a nechám na teplém místě nakynout.

Po nakynutí těsto zlehka propracuji a rozválím nebo rukou roztáhnu na plát silný asi 1cm. Ten přendám na plech vymazaný tukem. Ovoce promíchám s polohrubou moukou a rozložím na těsto.

P7010102.JPG

Na drobenku smíchám máslo, oba cukry a mouku. Prsty propracuji a nasypu na ovoce.

Koláč nechám ještě 15 minut kynout na plechu.

P7010104.JPG

Mezitím si předehřeji troubu na 180°C. Koláč vložím do vyhřáté trouby a peču asi 15 minut, pak snížím teplotu na 160°C a peču dalších 15 minut.

Hotový koláč nechám na plechu vychladnout a krájím na kostky.

Koláč jsme pro úspěch během naší dovolené pekly dvakrát, jednou na menší a vyšší plech, podruhé na dlouhý a mělký. Množství těsta vyšlo na oba, ale více nám chutnal upečený ve vyšším plechu. V receptu na koláč byly jako ovoce psané borůvky, nám ale rozhodně více chutnala meruňková polovina.

P7010114.JPG

Vzhledem k tomu, že kynuté těsto ještě nemáme zdaleka tak v ruce ani v oku jako naše osmdesátiletá babička (která dělá ty nejlepší kynuté buchty jaké znám), nechaly jsme se inspirovat časopisy Apetit a Chuťovka.

5 comments

  1. Misha says:

    Právě jsem ochutnala svůj další kynutý koláč a opravdu doporučuji nechat v klidu kynout dostatečně dlouho, klidně dvě hodiny. Těsto je krásně kypré! Jinak místo 300g jsem nakonec dala 450g a myslím, že konečně je to ono! :-)

  2. Marki says:

    Tak jsem vyzkoušela dát místo 300g mouky těch 450g a je to asi přesně tolik kolik to potřebuje, taky jsem dala do těsta 100g cukru, je sladší a je to lepší. A právě ochutnávám verzi se švestkami, taky moc dobrá, ale myslím, že meruňky jsou opravdu bezkonkureční! Škoda, že už letos nejsou…

  3. Marki says:

    Tak v článku už najdete recept na kynutý koláč poopravený – z 300g mouky na 450g a z 60g cukru krupice na 100g. Vyzkušely jsme, těsto se lépe zpracovává a koláč taky lépe chutná. A nezapomeňte nechat těsto kynout nejméně hodinu, já nechala pro jistotu celé dopoledne a výsledek stál za to!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *