Domů » Velikonoční Jidášky

Velikonoční Jidášky

Velikonoční Jidášky

Letos poprvé…

Pořád jsem přemýšlela, zda se do nich pustit, ale po té, co jsem je uviděla u Verči na blogu, jsem neodolala a stihla je ještě ve čvrtek, kdy se mají podle tradice jíst.  Nicméně dobré by byly určitě třeba i v sobotu :-)

Nevím, zda nás jejich snězení ochrání před zdravotními neduhy, jak praví pověry. Jejich tvar nám má ale připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Pána Ježíše. Na to, jak neveselý příběh nám mají připomínat, jsou asi až moc dobré… Tak snad přes tu výbornou chuť nezapomene na pravý význam Velikonoc …

Velikonoční Jidášky

Vyzkoušela jsem recept z časopisu Albert. Tam ale chyběla medová část, kterou jsem našla u Meg v kuchyni. Klidně můžete vyzkoušet i její recept, určitě bude podobně chutný :-)

  • 180 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kury
  • mák, sezamové semínko, mandle, rozinky na zdobení

Z vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a hrubé mouky jsem udělala kvásek a nechala ho na teplem místě vzejít. Máslo se zbylým cukrem a žloutky jsem utřela do pěny. Přidala jsem vzešlý kvásek, hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a vše zpracovala na hladké nelepivé těsto. Nechala jsem ho kynout v lehce vyhřáté troubě asi 60 minut kynout (v receptu doporučují 30 minut, podle zkušeností už ale vím, že je lepší nechat těsto kynout déle než uvadí recepty). Pak jsem těsto znovu propracovala a nechala kynout dalších 20 minut. Těsto jsem rozdělila asi na 25 částí a z každé vytvarovala pramen, který jsem různě zamotala a stočila. Jidášky jsem rozložila na plech vyložený pečícím papírem a nechala ještě 15 minut kynout na teplém místě. Pak jsem je potřela rozšlehaným vejcem, ozdobila mákem, sezamem, mandlemi a rozinkami a pekla v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení jsem jidášky potřela směsí rozehřátého másla s medem.

Aby veškerá sláva nepadla na mě, měla jsem dva velké pomocníky. Ten starší měl ale naproto odlišnou představu o tom, co by z těsta mělo vzniknout :-)

Velikonoční drak

A co Vy? Vyzkoušeli jste o Velikonocích něco nového či netradičního? Povedl se Vám obzvlášť nějaký recept? Pošlete nám fotografii a  zúčastněte se naší Velikonoční soutěže :-)

8 comments

  1. Jan says:

    English „Hot Cross Buns“ have a cross on the top, and raisins inside. I never heard about the rope thing before.

  2. blogerkka says:

    My jsme letos ve velkém češili, kdy se teda mají jíst. Ve čtvrtek je ještě půst, navíc se nemá jíst nic kvašeného, ale vzhledem k názvu se to hodí ke čtvrtku. Došli jsme k tomu, že je to lidová tradice, která nemá přednost před půstem a tak se jidáš může připomínat i v sobotu po vigilii, kdy skvěle zažene hlad a začíná oslava. Ale pořád mi to moc jasný není..:)

    • Misha says:

      To jsem nevěděla, že by se němělo jíst ani nic nekvašeného. Těch tradičních velikonočních receptů je nakonec tolik, že se to během těch pár dnů nedá pořádně ani stihnout upéct a ani sníst, zvlášť když chceme dodržet postní dobu :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..