Domů » Jezte česky – rok v naší kuchyni

Jezte česky – rok v naší kuchyni

Jezte česky

Během jednoho měsíce mi doma přibyly hned dvě nové kuchařky – teda ani jedna za mne neuvaří, ale obě stojí zato. První už je dáma v nejlepších letech, druhá je teprve loni narozená. O Knize rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové  z 50. roku bude určitě řeč ještě v nějakém dalším článku, dnes chci zmínit knihu druhou. Jezte česky – rok v naší kuchyni od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N.

Jezte česky - rok v naší kuchyni

A když se myslí česky, tak jsou to opravdu suroviny hlavně z naší kotliny. Takže kupříkladu autorky používají  sice panenský olej, ale myslí olej řepkový. Třtinový cukr v receptech najdete, ale často doporučují sladit medem. Ale abych začala pěkně popořadě od konce. V rejstříku najdete recepty seřazené podle abecedy, ale jsou zároveň ve skupinách Snídaně, Obědy…Chuťovky, Ovocnění…a každý má barevnou tečku, abychom věděli k jakému ročnímu období patří. Nechybí samozřejmě druhý rejstřík, co je který měsíc čerstvě z našich potravin k dostání, které zrovna rostou houby.

Jezte česky - rok v naší kuchyni - ovocnění

Moc se mi tato kuchařka líbí v kombinaci s Bioabecedářem od Hanky Zemanové, která je mnohem obsáhlejší, ale dohromady se krásně doplňují. U této kuchařky – Jezte česky- mi trochu chybí rejstřík na který jsem si zvykla právě u paní Zemanové, kdy u suroviny mám vypsané stránky, na kterých najdu příslušné recepty z ní, ale orientace je v knížce i tak víc než snadná.

Zatím jsem vyzkoušela pár receptů jak jinak než z hnědého oddílu Zimnění a všechny se povedly a moc chutnaly. Sice zima je moje oblíbené období, ale po prolistování této kuchařky se už těším na léto, protože třeba Malinovo – rybízový sorbet s mátou, nebo masa na grilu, nebo ty Plněné bedly se sýrem, prostě musím zkusit. Do domácího tvarohu se zřejmě pustím už teď, i když tím přeskočím již k Jarnění, ale proč ne, že?

Díky krásným jednoduchým fotkám má tato kniha šmrnc. Recepty jsou proložené jak zajímavostmi o surovinách tak krátkými reportážemi třeba o zabíjačce, chovu slepic, výlovu rybníků nebo medobraní.

Moc se mi líbí dostupnost surovin a vlastně i informací – když přemýšlím co dnes uvařit k večeři, jednoduše nalistuji období – Zimnění, jídlo – Večeře a ono mi něco „vypadne“ většinou ze surovin, které opravdu mám právě doma.

Jezte česky - rok v naší kuchyni

Tato kuchařka je praktická, nápaditá, svěží a určitě v naší kuchyni nestráví jen jeden rok.

2 comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..