Domů » Bramborové vdolečky

Bramborové vdolečky

vdolky

Poprvé jsem je ochutnala loni na podzim, kdy jsem zkoušela většinu receptů z Deníku Dity P.

Vratila jsem se k nim až teď a opět nezklamaly. Takové malé bramborové jednohubky. K horké polévce, jako svačina nebo mini dezert. Třeba s povidly nebo jen hrnkem horkého mléka. Do upršeného počasí jako stvořené…

Ingredience:

  • 5 středních brambor, uvařených ve slupce, nastrouhaných najemno
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • asi 400-500g hladké mouky
  • trocha sádla

Nastrouhané brambory smíchám se solí, moukou a vejcem. Vypracuji hladké těsto. Vyválím z něj asi placku tloušťky asi 1/2 cm. Z té pak skleničkou vykrajím malá kolečka a smažím na sádle do zlatova. Hotové vdolečky zaliji půl hrnkem horkého mléka a v míse přiklopené talířem promíchám. To aby vdolečky zvláčněly.

vdolky

Dobrou chuť!

7 comments

  1. kator says:

    Týjo, to je zajímavý s tím mlíkem… Dělám je dost podobně, jen možná trochu jiný poměr od oka (bramborovější), odmalinka je tak dělala mamka jako placky, a buď takhle nasladko anebo s kmínem, hrubou solí, případně pár škvarky… jen tak nebo se zelím, hmmm… děláš mi chutě nejen těma povidlama :-), budu je muset zase udělat a zkusit jinak. Nojo, už je podzim…

  2. Marki says:

    Vidíš, já zase jiné neznám, u nás doma se něco takového vůbec nedělávalo a ty máš poměr jaký? Na mě je tam té mouky totiž asi taky trochu moc….

    • kator says:

      Nu to bych moc ráda odpověděla, ale všeho od oka… :-) Podobně jako když dělám těsto na bramborový knedlíky, strouhaných vařených brambor tak dvě kila podle počtu strávníků, do toho udělám důlek, tam klepnu vejce, trošku osolím (do těsta naslano pak přidám hrubou sůl až do hotového nebo posypu až placky hotové) a sypu mouku (teď mi ale došlo, že hrubou místo hladké) a zpracovávám, dokud se to dobře netvaruje a podle typu brambor. To těsto při odpočinku rychle řídne, takže spíš víc než míň, i když se zdá, že to je už moc, tak se to nechá chvíli odstát a je to ok,a musí se zpracovat hned. To pak rozdělím na dvě části (jedno sladké a jedno slané – když už to dělám, většinou udělám obě najednou a slané placky jsou dobré i studené)
      Do slaného přidám kmín a sekané škvarky, vyválím a vykrajuju hrnkem, opeču na sádle dozlatova (nebo když je možnost na suché plotně, tak klidně, ale stejně to potírám sádlem), sladké těsto po kouskách rozválím víc do tvaru jako palačinky, opeču, potřu povidlím a posypu mákem s cukrem.
      Jednou to musím navážit přesně a zapsat…

  3. Lucie says:

    Dekuji za supur receptik .Velmi chutne vrele doporucuji.Delala jsem s yogertem a skoricovim cukrikem.Ahoj Lucie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..