Domů » Domácí kořeněné sušenky

Domácí kořeněné sušenky

kořeněné sušenky

Za okny se pomalu smráká, na kuchyňské lince trocha rozsypaného cukru, mísa od těsta ještě neumytá, z trouby se pomalu line vůně vánočního koření…ne, nespletla jsem si den, stále ještě máme říjen, já vím, ale sluníčko už ztrácí sílu a večery jsou stále chladnější. To jsou většinou ty chvíle, kdy si sednu s kávou a listuji svými oblíbenými recepty. Tentokrát to vyhrály tyhle domácí sušenky z jednoho zimního vydání časopisu Apetit, nemálo připomínající vanilkové rohlíčky…

Ingredience na cca 2 velké plechy:

  • 250g másla
  • 100g lískových oříšků nebo mandlí (mletých)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85g moučkového cukru (plus na posypání sušenek)
  • 1 lžička koření do moučníků (doporučuji od značky Sonnentor) (plus asi 1/2 lžičky na posypání sušenek)
  • 350g hladké mouky

sušenky jsou připraveny na pečení

Postup:

Máslo, oříšky nebo mandle, vanilkový extrakt a moučkový cukr dám do robotu a rozmixuji na pastu. Přidám lžičku koření a mouku a zpracuji na těsto.

Troubu předehřeji na 200°C a plech vyložím papírem na pečení. Z těsta tvaruji kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložím je na plech. Opatrně je rozmáčknu vidličkou a peču asi 10 min dobleda (příliš zezlátlé sušenky by byly tvrdé a suché).

Smíchám moučkový cukr s kořením a horké sušenky pocukruji.

sušenky už mizí rovnou z plechu

Sušenky a čaj nebo horká káva, to je nesmrtelná kombinace a tyhle vám jako bonus vytvoří vánoční atmosféru kdykoli budete chtít, aspoň na těch pár okamžiků než zmizí stejně rychle jako se upekly.

One comment

  1. Monika says:

    Můžu taky jen doporučit. Trošku jsem provedla v receptu změny a místo cukru moučky jsem použila třtinový, místo vanilkového extraktu pravou vanilku a koření jsem si namíchala sama od Sindibáda a ještě jsem přidala na špičku lžičky mletého zázvoru a stejné množství kardamonu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *