Domů » Linecké hvězdičky

Linecké hvězdičky

linecké hvězdičky

Linecké máme na sváteční tabuli nejspíš úplně všichni a to různých tvarů i velikostí. Některé recepty se dědí z generace na generaci, já ten svůj ještě stále hledám. Letos jsem zkusila upéct linecké podle kuchařky Vánoce z edice Apetit. Myslím, že výsledek byl více než dobrý, ale těžko říct, možná za to mohla nová vykrajovátka nebo to hřejivé teplo, které nám z kuchyně sálalo a nám se při něm tak dobře povídalo…

přípravy

vykrojeno

Tak či tak, můžete také zkusit tento recept:

Množství na cca 6 plechů:

  • 420g hladké mouky
  • 140g moučkového cukru
  • 280g másla
  • 4 žloutky
  • strouhaná kůra z 1 biocitronu (já ale nesehnala bio citron, takže jsem ji tam raději nedávala)
  • ostřejší (např. rybízový) džem na slepování
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

Mouku proseji na vál, přidám cukr, máslo, žloutky, případně citronovou kůru. Co nejrychleji zpracuji hladké těsto. Zabalím ho do potravínářské fólie a nechám ho hodinu, ale  nejlépe přes noc odpočívat v lednici.

Druhý den předehřeji troubu na 180°C. Těsto vyválím na plát silný asi 2mm a vykrajuji z něj tvary. Polovina z nich by měla mít ve středu vypíchnuté otvory. Ty pak přenáším na plech. Zhruba týden před Vánocemi slepuji džemem a před podáváním posypu moučkovým cukrem.

 

na plechu

nachystáno na Vánoce

One comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *