![bublanina bublanina](http://www.odhlavyazkpate.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_40-e1343933725612-1024x1024.jpg)
Jak už jsem psala, jako druhý moučník jsem pro naši reportáž zvolila ovocnou bublaninu.
Inspirací mi opět byla kuchařka Deník Dity P. Bublaninu každý zná, v tomto receptu je ale přidán kefír, který působí jako bublaninové kouzlo a z obyčejné buchty se stane vláčná, ovocná královna stolu.
Ingredience (na menší hluboký plech):
- 80g másla
- 150g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200ml kefíru
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 500g rybízu, borůvek, třešní nebo jiného ovoce
Postup:
Máslo rozehřeji, naliji ho do mísy, přidám k němu moučkový a vanilkový cukr, vejce a kefír. Ručním šlehačem či robotem vše ušlehám do hladké hmoty. Nakonec přidám prosetou mouku a kypřicí prášek.
![IMG_09 IMG_09](http://www.odhlavyazkpate.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_09-1024x682.jpg)
Troubu předehřeji na 170°C a pekáč si vymažu máslem nebo vyložím pečicím papírem. Těsto rovnoměrně naliji do pekáče a ozdobím zvoleným ovocem.U většího ovoce (jako jsou jahody či třešně) Dita doporučuje jej nejdřív obalit v mouce, aby nespadlo až na dno.
![trochu pocukrujeme IMG_10](http://www.odhlavyazkpate.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_10-682x1024.jpg)
Bublaninu peču zhruba 20 minut, před vytažením zkontroluji pomocí dřevěné špejle, zda se těsto nelepí. Nakonec pocukruji moučkovým cukrem nebo zdobím kopečkem kysané smetany.
![teď jen nakrájet a podávat IMG_33](http://www.odhlavyazkpate.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_33-1024x682.jpg)
Bublaninu lze upéct také jako muffiny, v tomto případě těsto vystačí asi na 20 ks.
Fotografie fotila Petra Hašková.
Moc dobré, jen myslím, že jste vynechali 150 g polohrubé mouky v receptu :).
Ups, díky za postřeh! :-) Jsem zvědavá, jestli to už někdo zkusil jen s hladkou :-D
Vellká omluva všem a děkujeme za upozornění!
No když jsem si všimla i já, tak to snad nikdo nespletl :). Pro velký úspěch (a malou náročnost) jsem ji dneska udělala po druhé z dvojnásobné dávky. Jen jsem trošku ubrala cukru a udělala sníh – přijde mi to pak takové nadýchanější. Nicméně dík za inspiraci, těším se na další :-).
Se sněhem to taky můžeme zkusit, dobrý nápad. Množství cukru je asi na chuti jednotlivce :-)