Domů » Perník s cuketou

Perník s cuketou

cuketový perník

Rána začínají být chladná, tenhle čas kdy končí prázdniny a léto pomalu ztrácí svou sílu jsem nikdy neměla ráda. Letos mi to vlastně ani nevadí. Těším se na další dny a týdny, a na to co přinesou…

S chladnějším počasím přišla i chuť vrátit se zpátky do kuchyně. Potřebovala jsem upéct nějakou dobrou a neokoukanou buchtu. Na oblíbeném blogu u Kitchenette  jsem narazila na cuketový perník.

cuketový perník
Chutí připomíná perník, konzistencí vláčné brownies. Navíc bez zrnka bílé mouky a jen těžko by někdo hádal, že se v něm ukývají téměř tři pořádné cukety…

Ingredience:

  • 1 hrnek žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky (já použila špaldovou)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jemně strouhané cukety (vodu neslévejte)
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu (ten jsem ale nesehnala, takže jsem ji nepřidávala)
  • do těsta můžete přidat také rozinky, oříšky nebo čokoládu (kakaová chuť k ní přímo vybízí)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C. Plech vymažte nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Přidejte vejce, olej, (citrónovou kůru) a dobře promíchejte.
  3. V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Obě směsi propojte dohromady, vylijte na plech a dejte péct do předehřáté trouby cca na 25 min. Těsto by se nemělo lepit na špejli, ale nenechávejte péct zase příliš dlouho, aby nebyl perník vysušený.

cukr

2 comments

  1. kator says:

    Jééé, tady mě někdo předběh :-), hihi. Nemám teda recept přímo na perník, ale na takovou tu vynikající vlhkou, hoooodně tmavou cuketovou buchtu, recept se trochu liší, ale minulej tejden se mi podařilo doslova sežrat skoro celej plech (hlavně nenápadně, žejo) a na chalupě se mi nezdála dostatečně fotogenická, tak jsem to nechala na příště. Tak uvidíme, možná zkusím i tento a experimentovat trochu s moukama, díky!

  2. Marki says:

    Však to nevadí! Těším se i na tvůj recept:) Já stále trochu bojuju s nedůvěrou vůči zeleninovým buchtám a je pravda, že ani celozrnná mouka mi vždycky zrovna chuťově nesedne, ale zrovna v tomhle receptu se ztratí obojí:) Příště ale přidám tu čokoládu…:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..