Domů » Švestkový koláč

Švestkový koláč

Slunce za oknem pálí jako na začátku července, ovšem stmívání, které každý den přijde o chvilku dříve než ten předchozí už napovídá, že babí léto je za dveřmi. I na stáncích brněnského trhu se místo jahod čím dál více objevují malé cukety, sytě fialové lilky, dýně hokkaido a dokonce i první hrozny a švestky.

Poslední dobou se velmi ráda nechávám inspirovat časopisem Albert. Ne náhodou se tento magazín čím dál více podobá časopisu Apetit, protože jeho šéfredaktorkou není nikdo jiný než naše milá Dita P. V nejnovějším čísle mě nejvíce zaujal „Švestkový koláč s ořechovou drobenkou“.  Při nejbližší příležitosti jsem tedy vyrazila na „Zelňák“ pro švestky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience (na jeden plech):

  • 180g másla, změklého
  • 220g tmavého třtinového cukru (pokud chcete, může být i cukr krupice) + 2 lžíce navíc
  • 1 lžička vanilkového extraktu (koupíte napřiklad v potravinách Mark´s and Spencer)
  • 5 vajec
  • 175g celozrnné špaldové mouky – jemně mleté
  • 200g polohrubé mouky
  • (může být i 375g hladké mouky, případně hladké a polohrubé v poměru 1:1)
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 300g zakysané smetany
  • cca 12 velkých švestek, vypeckovaných a rozpůlených

Na drobenku:

  • 50g másla
  • 50g cukru krupice
  • 60g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup:

Nejdříve si udělám drobenku. Všechny ingredience smíchám rukama nebo v robotu.

Troubu si předehřeji na 160°C. Do mísy dám změklé máslo, přidám k němu cukr a vanilkový extrakt a ručním šlehačem šlehám dokrémova. Postupně, po jednom přidám vejce a poté i mouky, které jsem si nejdříve prosela zároveň s kypřicím práškem. Na konec vmíchám smetanu a vše spojím do těsta.

Těsto naliji na plech vyložený pečicím papírem. Švestky promíchám s dvěmi lžícemi cukru a rozprostřu je na těsto, zasypu drobenkou a peču asi hodinu nebo až se těsto přestane lepit na dřevěnou špejli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V původním receptu byla místo drobenky předepsaná ořechová posypka, ale vzhledem k tomu, že jsem koláč pekla i pro děti, použila jsem klasickou drobenku. Také jsem nahradila bílý cukr tmavým třtinovým a část bílé mouky celozrnnou.

Po koláči se jen zaprášilo a já se letos pro švestky vydám zřejmě ještě několikrát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..