Domů » Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Moje malá pomocnice

Receptů na velikonočního beránka je jistě mnoho a každý si tak může najít ten svůj nejlepší a nejchutnější. Když jsem pátrala po tom „svém“, hledala jsem nějakou jednoduchou klasiku, která by ale v sobě měla přeci jen trochu vyjímečnosti.

Pár receptů jsem vyzkoušela a nakonec jsem zůstala u receptu, který jsem objevila v loňském velikonočním čísle časopisu Albert od Kateřiny Fornůskové (Šéfcukrářky hotelu Imperial). Dala jsem na její radu a místo másla použila Heru, která má těsto udělat vlačnejším než je tomu u másla. Mléko, které je v původním receptu, jsem ale nahradila smetanou a místo vaječného koňaku či rumu jsem přilila pár kapek Baileys. Můžu říct, že rada vysypat formou Bebe sušenkami také nebyla vůbec marná. Po vyklopení beránek totiž nevypadá, jakoby spadl do pytle s moukou, ale uchová si svoji nazlátlou barvu.

Letos už příprava beránka nezůstala jen na mě, ale měla jsem k ruce svoji malou pomocnici, která už velkou část práce zvládla za mě :-)

Co jsme potřebovaly:

  • 250 g Hery, změklé
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 400 g polohrubé mouky
  • na dochucení Baileys (případně citrónovou kůru, vaječný koňak, rum nebo skořice)
  • 250 – 300 ml smetany (použila jsem 12%)
  • 1 kypřící prášek
  • rozpuštěné máslo na vymazání formy
  • najemno nadrcené Bebe sušenky na vysypání formy

Postup:

Heru jsem vyndala z ledničky a nechala změknout (venku může být klidně až tři hodiny). Společně se Stellou jsme daly Heru do mísy, přisypaly cukr a třely dokud nevznikla nadýchaná směs. Potom jsme přidaly mouku, vejce a Baileys (případně jiné ingredinece, kterými chcete beránka ozvláštnit). Nakonec jsme vlily tolik smetany, aby vzniklo hladké těsto (ne moc řídké, ani moc tuhé :-) Přisypaly jsme kypřící prášek a těsto nalily do máslem vymazané a sušenkami vysypané formy.

Svoji práci bere zodpovědně

Pekly jsme v troubě skoro hodinu na 160-170 stupňů. Já radši než čas sleduji, zda se těsto na špejli lepí či nikoliv.

Velikonoční beránek

2 comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *