Domů » Těhotná potřetí – moje radosti i tipy

Těhotná potřetí – moje radosti i tipy

tehotenstvi

Když člověk zažívá těhotenství už po několikáté je to prostě jiné než poprvé…  Převapilo mne něco? Jaké jsou mé těhotenské radosti i tipy a bez čeho už nemůžu být?

Výbava

Ve třetím těhotenství, které je už s větším odstupem po tom druhém, můžu napsat, že se prostě kochám. Nehoním se z týdne na týdne už abych se přehoupla do další vývojové či těhotenské fáze, zároveň nemusím běhat za malým batoletem. Vím, že mi nic neuteče, a že toto je jedinečný čas, kdy se můžu věnovat víc sama sobě a tak si to snažím vychutnat co to jde. Všechny internetové diskuse beru s nadhledem, s výbavičkou se už vůbec nestresuji a spíš si rozmýšlím, co bych si pořídila pro radost a možná trochu z rozmaru. :-)

Zároveň mám doma skvělou podporu malých pomocníků a nadšenců z miminka. Je to teď jiné a já si to moc užívám. Ne, že by mě něco moc překvapilo, spíš si znovu oživuji to, co jsem už roky nezažívala. Znovu tu je po několika letech rostoucí bříško, lehké a čím dál znatelnější pohyby, ale také přibývání na váze, občasné pálení žáhy a bolest v zádech.  Není to ale nic hrozného a je tu kopec věcí, které mi průběh těhotenství usnadňují a zpříjemňují.

tehotensky polstar

Mým velkým pomocníkem a vlastně novým partnerem (manžel chápe) se stal velmi brzy úžasný těhotenský polštář. V druhém těhotensví jsem měla jeden půjčený a věděla jsem, že pokud budu ještě někdy těhotná, tak bez něj to prostě nezvládnu. Jsem nadšená, že jsem kromě křiklavých, výrazných až infatilních vzorů našla tento elegantní kousek na stránkách Motherhood, kde mají mimo jiné i další úžasné doplňky v jemných tónech a už teď přemýšlím, co by se mi tak na miminko od nich hodilo. :-)

Jak je o těhotných známo, buď nemají chutě vůbec nebo naopak neví, co by snědly. Z minulých těhotenství mi je jasné, že pokud budu jíst za dva, skutečně tak i budu vypadat a dolů to půjde ještě hůř. Ne, že bych držela hladovku, ale ať už chutě mám či ne, zvažuji víc, co do si dopřeji a co raději oželím. Navíc mne pak nepálí tolik žáha a cítím se přeci jen o něco líp. Čím ale nepohrdnu,  je kvalitní čokoláda, dobrý čaj či hrnek kávy, kus šťavnatého ovoce, úžasné a znovu objevené amaretky, které jsem náhodou našla v Gran Moravii. A co musím mít stále při ruce je sklenice či láhev s vodou. Jen si říkám, že jestli teď neustále žízním, při kojení budu muset s sebou tahat asi kanystr. :-)

tehotensvi

Díky neustálé žízni a stále se zvětšujícímu bříšku, navštěvuji čím dál častěji i toaletu. Pokud Vám tedy můžu něco doporučit, rozhodně se už teď v těhotentsví vyplatí trénovat svaly pánevního dna. Ani nevíte, jak se vám to bude hlavně po porodu hodit. ;-)

Lněné semínko sice na fotce není, ale když nevím co by, mixuji a piji a vše jde pak hladčeji. :-)

tehotenstvi

Železná lady ze mne asi nebude, ale preventivně si občas dodávám železo ve formě tekutého sirupu Floradix. S nedostatkem železa jsem se potýkala po obou porodech, tak zkouším, jestli bych se tomu tentokrát nemohla vyhnout.

Hromadné pohybové aktivity jsem toto těhotenství zatím nevyzkoušela. Ne, že bych nechtěla, ale logisticky se mi to zatím nechtělo řešit, navíc v zimě se mi nechce chodit nikam. Občas si ale pustím videa na YouTube s cvičením pro těhotné a trochu se protáhnu. A ty činky na fotce skutečně občas použiji! Jinak se snažím chodit všude možně pěšky, nákupy si také tahám sama, tak snad i to se počítá. :-)

Musím říct, že toto je první těhotenství, co se skutečně mažu. Ty strie z prvního už nevyřeším, ale další mít nemusím, že? Promázávám se Biodermou pro atopiky, kterou používám už roky a docela příjemný je i kokosový tuk, který pokožku krásně zjmení a zvláční.

Co nosím

Co se módy týče, tak mým těhotenským heslem je „pohodlí nade vše“. Éra tepláků a manželových trik už je naštěstí za mnou a já se úplně tetelím, jaké jsou dnes možnosti. Kochám se fotkami na Pinterestu a přemýšlím, jak a co nakombinovat, abych se cítila dobře a pohodlně. S těhotenskými kousky to moc nepřeháním, něco mám poděděné, něco nakoupené a něco je klasicky netěhotenské. Mými módními favority jsou černé legíny, tunika či šaty a lehké kalhoty na doma i na ven. A samozřejmě také pohodlné spodní prádlo, u kterého neřeším, zda je vhodné pro těhotné či kojící, hlavní je, aby padlo. :-)

I přesto, že mám před porodem práce víc než dost a potřebuji stihnout jeden velký projekt ( o kterém se s vámi snad už brzy podělíme :-) ), na čtení si čas najdu vždycky. Znovu jsem se začetla do inspirativní knížky A dost! Francouzské děti nedělají scény a přemýšlím, jestli neudělat už od začátku některé věci jinak, jestli to vůbec půjde a jak to bude s novým členem rodiny vlastně u nás vypadat. A možná to nakonec nechám koňovi a čas ukáže. :-)

tehotenstvi

Ve francouzské euforii jsem si pořídila také knížku s Recepty pro maminky a miminka, která se kromě krásných fotek z domácího prostředí věnuje receptům pro těhotné, kojící i malé děti. Po důkladnějším prohlédnutí jsem zjistila, že je to zajímavá inspirace, ale ne všechny chutě a kombinace mi vlastně sednou. Je to ale jedna mála hezkých kuchařek, které se věnují i jídelníčku těhotných.

Moc ráda bych ještě před porodem stihla víkend ve dvou nebo krátkou dovolenou i s dětmi. Pokud to vyjde, budu nadšená a k těhotenskému štěstí mi už bude chybět jen rychlý a bezbolestný porod…

A jaké byly nebo jsou vaše těhotenské radosti? Je něco bez čeho byste se v těhotenství neobešly? Už teď se moc těším na vaše komentáře :-)

14 comments

  1. Hanka K. says:

    Tak já bych se neobešla bez rennie nebo jedlé sody na žáhu :-) Pak bez těhotenských jeansů, které nosím prakticky pořád a je to jediný těhotenský kousek, který jsem si pořídila, zbytek jsou prostě tuniky, trička a šaty, které jsem nosila i předtím, jen byly trochu více nařasené :D Ale třeba kojící polštář mi při spaní nijak výrazně nepomáhá… snad bude dobrý alespoň na to kojení :-) Ačkoliv jsem si těhotenství užívala, hlavně po tom co jsem skončila v práci, tak už se těším až bude prcek venku, už je několik dní po termínu a už nevím co by :-)

    • Misha says:

      Ano, rennie je na žáhu super, v minulém těhotenství jsem musela mít stále při sobě. Je vtipné, jak každá potřebujeme něco jiného, kojící polštář na kojení jsem nakonec vůbec nevyužila, nějak jsem nevěděla co s ním, tak jsem zvědavá, jestli u vás pomůže :-) A přeji brzký porod, úplně si vybavuji to zoufalství z toho, že pořád nic :-)

  2. Jana says:

    Termín mám za 14 dní a jsem také těhotná po třetí. Čekám třetí holčičku. Jelikož té nejmladší je teprve 22m, tak je to docela náročné..a o odpočinku, který jsem mívala, když jsem ji čekala, nebo i tu první si můžu nechat zdát..Náročné to asi teprve pořádně ale začne. Ta nejstarší začala chodit do školy, tak máme doma veselo.. A co se týče kojícího polštáře, tak si nez něho těhulkování ani kojení nedovedu představit. :-) A o rennie ani nemluvě :-))

    • Misha says:

      Moc blahopřeji k třetímu těhotenství a brzkému porodu! Ať proběhne hladce a bez problémů! A ano, škola dodá rodině další rozměr, nás to od září čeká také i s prostřední :-) Přeji, ať to s batolátkem i školačkou zvládáte, budete to mít opravdu pestré :-) Ae tři princezny budou super!

  3. Šárka P. says:

    A dost ..mi půjčila kamarádka asi týden před porodem, ať si každý vychovává dítě jak chce, ale zrovna tohle byl můj šálek kávy a skvěle napsaná a vtipná. Pak jsem si pořídila od stejné autorky i Dítě..a co teď? to už jsou spíš rovnou shrnutá moudra, co a jak bez toho vtipného obalu. A knížku s recepty doporučuji Vaříme pro kojence a batolata od Annabel Karmel. Fakt je suprová a jídla moc chutná.

    • Misha says:

      Tak to by se mohla líbit i knžka Francouzké děti jedí všechno :-) http://www.odhlavyazkpate.cz/francouzske-deti-jedi-vsechno/ Tu mám v plánu taky znovu přečíst… Karmel mám také doma, jen myslím, že mám asi tu druhou knihu – Vaříme pro kojence a předškoláky a dodnes podle ní dělám lasagne :-) Čekám, jestli se v knihkupectví neobjeví zase něco zajímavého, ale zatím mne nic dalšího neuchvátilo…

  4. Ta Ita says:

    Po delší době jsem nakoukla k vám na blog a nestačím se divit jaké jsou to u vás novinky! Moc blahopřejeme k rozrůstající se rodince :) Děti jsou požehnáním a život s nimi je skvělý! A těhotenství taky…je hrozně fajn si ho maximálně užít, protože ja vlastně strašně krátké – v 1. čtvrtině o něm často ani nevíme, ve 2. víme, ale ostatní v okolí často neví (zatím není nic poznat), 3. čtvrtina je nejlepší – už je všechno vidět a ještě se cítíme dobře a ve 4. čtvrtině se pro změnu těšíme, aby těhotenství už zkončilo… :)
    Hezké jerní dny
    Jitka

    • Misha says:

      Jitko, přesně, zatím si pořád ještě užívám třetí čtvrtinu, ta poslední už ale není zas tak vzdálená. :-) A děkuji moc za gratulaci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..