Sněženky už sice vykukují, ale zima ještě stále neskončila a na jarní nálož čerstvé zeleniny si musíme ještě chvíli počkat. Stále tak hraje prim dobře uskladněná cibule, ze které se dají udělat malé zázraky!
Co si dát na večeři třeba cibulový koláč, který zasytí i velké hladovce :-)
Inspiraci jsem našla v Apetitu, místo mléka jsem ale použila smetanu na šlehání – když už bomba, tak pořádná :-)
- 250 g listového těsta
- 250 g cibule, najemno nakrájené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 našlehaná vejce
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 100 g ementálu, nastrouhaného
- sůl a pepř
Těsto jsem rozválela a dala do pečící kulaté fomy, kterou jsem před tím pokryla pečícím papírem a dala na 10 minut do lednice. Troubu jsem mezitím rozehřála na 190 stupňů. Těsto jsem vyndala, položila na něj pečící papír a na něj rovnoroměrně nasypala fazole, aby se těsto zatížilo. Dala jsem péct na 10 minut. Odstranila jsem fazole a dala zapéct na dalších 5 minut. Po té jsem nechala těsto chladnout.
Mezitím jsem na olivovém oleji restovala do měkka cibuli, ke které jsem po pár minutách přidala tymián, pepř a sůl a opékala dalších 15 minut, dokud nebyla cibule měkká a nazlátlá.
Nakonec jsem v míse smíchala vejce, polovinu sýra, smetanu a pepř. Na těsto jsem rozprostřela cibuli, zalila vaječnou směsí, posypala zbytkem sýra a pekla asi půl hodiny než se náplň propekla.