Domů » Dárky nedárky

Dárky nedárky

dárky nedárky

Tentokrát jsem některé vánoční dárky pojala trochu netradičně. Přemýšlela jsem, čím obdarovat kamarádky, známé nebo třeba příbuzné (a zároveň spoluautorky tohoto blogu), aby to mohla být maličkost, která ale potěší oko, zahřeje u srdce a pohladí žaludek. A nakonec jsem na to přišla.

Pro dámy jsem zahřívala cukr tak dlouho, až z něj bylo spoooousta karamelek, pro pány jsem krájela hromadu paprik a míchala je v obrovském hrnci, až vznikla pikantní italská peperonata a po nocích stříhala látky a šila pytlíčky na bylinkovou sůl.

A tak se snad práce vyplatila a skleničky, pytlíčky a balíčky udělaly větší radost než tradiční svíčka či notýsek. A také jsem obdarovala i sama sebe, protože jsem se zase něco nového naučila a tvůrčí práci si opravdu užila…

A tady jsou:

Sladké karamely

Domácí karamelky (asi 40ks):

  • 500g krupicového cukru
  • 100ml studené vody
  • 100g medu
  • 40g másla
  • 150ml smetany 40%
  • 200g lískových oříšků

Postup:

Cukr vsypu do kastrůlku a zaliji vodou. Přivedu k varu a nechám pozvolna za občasného míchání vařit, dokud cukr nezačne karamelizovat – to trvá až 30 minut. Do zkaramelizovaného cukru přidám med, na kousky nakrájené máslo a horkou smetanu. Dobře promíchám a vařím na mírném ohni do zhoustnutí.

Do karamelové hmoty vmíchám lískové oříšky, které jsem předtím opražila nasucho na pánvi. Karamel vliji do pekáčku o rozměrech cca 20x20cm vyloženém pečicím papírem (ten malinko potřu olejem) a nechám ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté krájím na kostičky.

Já karamel vařila před svátky celkem třikrát a pokaždé se karamelky povedly jinak. Jedny byly polotekuté, druhé hodně cukernaté a třetí byly tvrdé a s kouřovým nádechem.

Mně osobně chutnaly všechny tři varianty a tak jsem je do dárkových balíčků namíchala.

Karamelky jsem balila každou zvlášť do nastříhaného celofánu jako bonbony a vkládala je do papírového pytlíku se štítkem „Domácí karamelky“.

Bylinková sůl

Bylinková sůl:

Tenhle dárek vám zabere pár minut, pokud si jako já nebudete šít pytlíčky ručně. Sůl se dá dát také do papírových krabiček, ale mně se látkový pytlík domácí výroby zdál jako nejlepší řešení dárkového balení.

Na jeden pytlíček soli jsem smíchala:

200g hrubozrnné soli s 1/2 lžičkou tymiánu, 1/2 lžičkou oregana, 1/4 lžičkou rozmarýnu a 1/2 lžičkou bílého hořčičného semínka podrceného v hmoždíři.

Já osobně bych tuhle sůl použila třeba na pečené brambory nebo na nějaké pečené maso, ale fantazii se meze nekladou. A určitě je také možné nechat ji jen tak, v pytlíčku, aby vám provoněla spíž, protože vůni má vskutku omamnou.

Peperonata

Peperonata (na 5 sklenic po 500ml):

  • 4 červené chilli papričky
  • 100ml olivového oleje
  • 500g cibule, nadrobno pokrájené
  • 3-4 stroužky česneku, nasekané
  • 200g mrkve, na kostičky
  • 6 bobkových listů
  • 1,5kg červené papriky, na kostky
  • mořská sůl
  • 2x 400g konzerva krájených rajčat
  • 4 lžičky rajského protlaku (nebo rajčatového pyré)
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • lžička tymiánu, rozmarýnu a oregana

Postup:

Chilli papričky rozpůlím, zbavím semen a nasekám. V hrnci rozehřeji olej a na prudkém ohni opeču cibuli, česnek, mrkev, chilli a bobkové listy. Přihodím kostky papriky, osolím a dusím 5 minut. Přidám rajčata, protlak nebo pyré a sladkou papriku, přiklopím a na mírném ohni nechám probublávat asi 25 min.

Vhodím bylinky a nechám vařit dalších 10 minut. Případně dochutím solí či bylinkami. Skleničky propláchnu horkou vodou a naplním směsí, zavíčkuji a postavím na uzávěr.

Já použila zavařovací sklenice z IKEA. Po otočení na uzávěr mi nejdříve směs malinko stříkala, tak se nelekněte, pokud se vám to stane také, po chvíli by to mělo přestat. Sklenice jsem skladovala v lednici. Peperonatu doporučuji jíst nejlépe zapečenou na bagetě, posypanou parmezánem.

Pokud jste milovníci pálivých chutí, tak několik chilli papriček bez obav přihoďte (nebo se nezbavujte jejich semínek).

Peperonatu jsem připravovala asi 10 dní před Vánoci.

Všechny dárky můžete samozřejmě bez obav nadělit během celého roku i sami sobě!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *