Domů » Den skořicových šneků

Den skořicových šneků

Skořicoví šneci
Skořicoví šneci

Včera se u nás peklo. V poslední době se nám poněkud změnil jídelníček, takže se peče častěji a častěji.

Já si na to zvykám velmi pomalu a trochu s nelibostí, ale holt mám doma 3 chlapy, tak to asi nepůjde jinak. A tak to u nás začíná pěkně kynout (no snad já nedopadnu stejně jako ta těsta). Tento recept mě zaujal jednak tím, že se jedná o tematické jídlo (ve Švédsku se šneci pečou 4.října) a jednak tím, že to vypadá vcelku efektně a chutně. Množství mouky mi přišlo poněkud přehnané, ale nakonec se po nich jen zaprášilo. Receptu jsem se držela, jen jsem místo normálních kvasnic použila sušené. Originál jsem našla zde a je to tam i s videonávodem, takže komu se nechce číst dál, nechť koukne na „pohyblivé obrázky“.

Potřebovala jsem

na těsto:

  • 150 g změklého (rozpuštěného) másla
  • 90 g cukr krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kardamonu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic (já použila balíček sušených)
  • 800 – 840 g hladké mouky

na náplň:

  • 150 g změklého (rozpuštěného) másla
  • 90 g cukr krystal
  • 2 vrchovaté lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • rozšlehané vejce
  • třtinový cukr na posypání
Skořicoví šneci
Skořicoví šneci

Postup:

Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamon. Do mléka ohřátého na teplotu těla přidejte kvasnice a když jsou zcela rozmíchané přilijte mléko do máselné směsi. Po částech přidejte mouku a zpracujte mírně lepkavé těsto. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout (já nechala kynout asi hodinku a půl).

Mezitím jsem v hrnci rozpustila máslo na náplň, přidala jsem do něj oba cukry, skořici i kardamon a dala jsem vše asi na půl hodinky do lednice trochu ztuhout.

Když je těsto hezky vykynuté, rozdělte jej na dvě stejné části. Z každé z nich vyválejte placičku o velikosti asi 40 x 50 cm, potřete polovinou náplně ( na druhou placku druhou půlku) a můžete začít motat jako koberec. Náplň má tendenci vytékat, takže nenatírejte až do konce. Smotanou roličku krájejte asi na 1,5 cm plátky. Šnečky dejte na pečícím papírem vyložený plech a nechte ještě asi půl hodinky kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 250 ºC. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem (já se bála, aby šneci nebyli příliš přeslazení, ale jsou to zbytečné strachy, takže klidně sypte) a dejte asi na 10 minut péct.

Přeji dobrou chuť!

Skořicoví šneci
Skořicoví šneci

3 comments

  1. Coda says:

    Jeeeeeee, new food! :-)
    I have a question though, I only have cardamon pods (green) I use for Indian cooking. Reading your recipe makes me think that you have some kind of ‚kardomon mlety‘? I have never seen it in the shops.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *