Domů » Domácí hamburger

Domácí hamburger

1-P1080038

Také máte největší problém s tím, co uvaříte o víkendu? Mé požadavky na víkendové jídlo jsou:  ne to stejné co přes týden, ne moc náročné a ať to trochu vypadá…

Nedávno jsme se chystali na sobotní výlet a tak jsem chtěla připravit něco teplého k zakousnutí a už abychom mohli vyrazit…

Nakonec jsem to vyřešila jednoduše. Ve Sklizeno jsem nakoupila sasovské mleté hovězí, v Tescu hamburgerové žemle a rozhodla se poprvé rodinu pohostit domácím hambugrem. Ani u tohoto receptu Deník Dity P. nezklamal a hamburgery jsem našla v části, která obsahuje americké recepty.

Z důvodu časových jsem nedělala žampiony na víně, které by mi nejspíš děti ani muž nejedli a připravila jsem jen základní verzi. V původním receptu se pracuje s kilem masa, já použila o něco méně a vyšlo nás to na 7 žemlí. Dva hambrugery si nakonec vzal muž do práce.

Podle Dity budete na 8 hamburgerů potřebovat:

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 8 plátků čedaru
  • 8 hamburgerových žemlí
  • 8 lžic majonézy
  • 1 větší červená cibule, nakrájená na tenka kolečka
  • 8 plátků rajčete
  • 8 listů ledového salátu
  • 8 lžic kečupu

V míse jsem smíchala maso s worchesterovou omáčkou, přidala nakrájenou cibuli a lehce prohnětla rukama.

Maso jsem rozdělila na 7 koulí, které jsem lehce rukou zploštila. Bohužel jsem neodhadla velikost a karbanátky byly nakonec o hodně menší než žemle, takže se v pečivu trochu ztrácely. Karbanátky jsem připravovala na grilovací pánvi, kterou jsem lehce pokapala olejem. Maso jsem z každé strany opékala asi 7 minut.

Nakonec jsem na každý kousek dala rozehřát plátek sýra. Rozříznuté žemle jsem nanřála na pánvi řeznou stranou dolů. Spodní část žemle jsem potřela majonézou, položila na ni maso se sýrem, dala kolečka cibule, plátek rajčete, list salátu a přiklopila vrchní žemlí pomazanou lžící kečupu.

Tento postup jsem opakovala dokud jsem měla žemle i maso :-)

1-P1080037

Dětem jsem domácícm hamburgerem asi velkou radost neudělala (jak to ten mekáč jenom dělá!!!). My s mužem jsme se si pochutnali velmi!!!

8 comments

  1. Jan says:

    Look great, admittedly I would omit the tomato and lettuce (too many vitamins spoil the food :))
    BTW – did you use čedar or real cheddar cheese?

    • Misha says:

      Jan, čedar is in origin recipe. I used slices of emmental cheese. What is different between čedar and cheddar cheese? I thought that it is just czech version of english word.

      • Jan says:

        The reason cheddar cheese is called cheddar is because it originally came from Cheddar Gorge. The cheese was made and stored in the caves there (they are a lot like the caves at Moravsky Kras). I’ve seen čedar here which was a lot cheaper than real cheddar and I think it tasted more like Edam. Imagine buying Olomoucky syr made in Austria :-)

  2. Ivča says:

    Tohle ani nemůžu ukázat muži, domácí hambungery mu slibuju celé léto. No, třeba dočká na podzim… Vypadají skvěle!

    • Misha says:

      Ivčo, na tom fakt nic není, akorát trochu trvá než se propeče maso. Šplhneš si u muže a ani tě to nebude stát moc energie :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..