Domů » Extra čokoládový dort

Extra čokoládový dort

extra čokoládový dort

Jelikož je v naší rodině pořád co slavit, člověk se také díky tomu učí stále nové a nové věci. Například pečení dortů. Tentokrát jsem pekla pro Viktorka a jelikož miluje čokoládu, bylo potřeba udělat nějaký extra čokoládový. Zvolila jsem recept z Apetitu, samozřejmě u mě jak jinak než s malou obměnou, a volba to byla velice chutná – nezbyl ani kousek. Zrovna dietní tedy není, ale pro čokoládomilce je jako stvořený.

Budete potřebovat:

  • 200 g tmavé čokolády s alespoň 60% kakaa
  • 200 g másla + na vymazání formy
  • 120 ml kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu (já použila stejné množství karobu)
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí

Na polevu:

  • 200g tmavé čokolády s alespoň 60% kakaa
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • něco na ozdobu – čokoládové hoblinky, strouhaná čokoláda, lentilky…
  • marmeláda na potření – ta v originálním receptu není, já použila malinovou a byla v jinak celo čokoládovém dortu moc fajn osvěžení

Postup:

Troubu předehřejte na 160ºC (horkovzdušnou na 140ºC). Kruhovou formu s odnímatelným dnem vymažte máslem a na dno připevněte pečící papír.

Do kastrůlku vložíme nalámanou čokoládu, přidáme máslo a zalijeme kávou. Prohřejeme až se čokoláda a máslo rozpustí.

Zvlášť si přichystáme suchou směs – smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, cukry a kakao – ve směsi nesmí zůstat hrudky. A ještě odděleně přichystáme vejce dohromady s podmáslím.

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs smícháme se suchou směsí až vznikne hladké, polotekuté těsto. To vlijeme do připravené formy a pečeme asi hodinku a půl – na špejli nesmí ulpět drobečky. Korpus necháme vychladnout a až poté formu odklopíme a rozřízneme – já řezala jen jednou, ale počet samozřejmě závisí na šikovnosti a zručnosti.

Než korpus vychládl, tak jsem si nachystala čokoládovou polevu. Tím, že jsem rozřízlý korpus potírala marmeládou a ne čoko polevou, tak mi dost polevy zbylo – asi tak třetina. V kastrůlku tentokrát rozehřejeme smetanu s cukrem a čokoládu nalámanou na kousky necháme v misce. Jakmile smetana dosáhne bodu varu, přelijeme jí čokoládu a mícháme dohladka.

Rozřízlý korpus potřeme marmeládou (nebo částí čokoládové polevy), spojíme díly k sobě a povrch potřeme čokoládovou polevou. Nejvíc mi dalo práci natřít polevu po stranách, nakonec jsem nedokonalosti zamaskovala čokoládovým zdobením a lentilkami.

Dort prý vydrží v chladu i několik dní, ale pochybuji, že se hned nesní, protože chuťově byl snad lepší než sachr.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *