Domů » Jídlo v barvě podzimu – dýně s Hankou Michopulu

Jídlo v barvě podzimu – dýně s Hankou Michopulu

dýně Hokaido

Podzimní barvy jsou mé velmi oblíbené a když k nim vyladím i jídelníček, připadám si přímo královsky. Tento týden byla naší barvou oranžová, takže dýně Hokaido byla první volbou.

Rozhodla jsem se obohatit náš stůl nejen o dýňovou polévku, kterou milují zejména mé děti, ale také o dýňový dezert a omáčku k hlavnímu jídlu. A když jsem si na stránkách dýně – ano dýně Hokaido má své vlastní stránky – přečetla o jejích účincích, nepochybuji, že tento životabudič můžeme konzumovat téměř bez míry.

Dýňový koláč

Budete potřebovat:

  • 250g hotového křehkého těsta (já použila listové a také to bylo moc dobré)
  • 500g dýně
  • 50g másla
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • 350g tvarohu
  • 100g cukru krupice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 žloutky

Postup:

Troubu předehřejeme na 180ºC. Dýně Hokkaido se nemusí loupat, jen je potřeba ji pořádně vydrhnout. Rozkrojíme dýni a lžící vydlabeme semínka. V hrnci rozpustíme máslo, dýni rozkrájenou na kousky přidáme a krátce orestujeme. Zalijeme pomerančovou šťávou a pod pokličkou pěkně doměkka podusíme asi 10 minut. Necháme zchládnout a rozmixujeme – já to zkusila nemixovat úplně dohladka, ale i když na pohled to bylo možná zajímavější, tak v chuti mi ty drobné kousky slupky vadily.

Dýňový koláč

V misce ušleháme cukr a žloutky, přidáme tvaroh, vanilkový extrakt (nebo vanilk. cukr), vše prošleháme a přidáme zchládlé dýňové pyré.

Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a položíme rozválené těsto (hotové křehké těsto jen položíme i s papírem do formy). Vlijeme tvarohovou směs a dáme péct na 30 minut, poté stáhneme teplotu na 160ºC a pečeme, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.

Dýňový koláč

Dýňová omáčka

Budete potřebovat:

  • 500g dýně
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší nakrájenou cibuli
  • 150 g anglické slaniny
  • 100g strouhaného parmazánu
  • hladkolistou petržel na ozdobu
  • sůl

Postup:

Dýni umyjeme, rozkrojíme a lžící vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na asi 2cm kousky.

Ve větším kastrolku rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovita. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a chvíli ještě opékáme. Nakonec přidáme dýni, zalijeme 400ml horké vody a pod pokličkou necháme asi 30 minut probublávat.

Z kostiček by se měla stát hustá omáčka, kterou jsem trochu dochutila solí. Mezitím si připravíme buď bramborové noky dle návodu na obalu, nebo těstoviny, přelijem dýňovou omáčkou, posypeme parmazánem a pokud máte nasekanou petrželí.

Dýňová omáčka

Nám omáčka ještě zbyla, protože jsem ji dělala asi z 1 kg dýně, tak jsem ji jen trochu zředila vodou, přidala smetanu a s opečeným rohlíkem jsem ji další den servírovala jako dýňovou polévku.

A kdo by neměl ještě dýně dost, tak navečer může zkusit tento podzimní poklad pečený s tymiánem. Recept, ten ale bude zas někdy příště. Dobrou barevně vyladěnou chuť.

3 comments

  1. sejmon says:

    Jo je fakt vynikající a asi se na ní nedá vůbec nic pokazit. V nejjednodušší verzi stačí v podstatě jen uvařit dýni a dochutit solí. A když se začne trochu experimentovat a přidávat smetana, nebo olej (třeba i dýňový či jiný aromatizovaný), nebo opečené mandlové lupínky…Já jsem se asi fakt do dýně zamilovala – dnes jsem ji pro změnu měla v rizotu:)

    • Veronika says:

      Ty pražené mandle na plátky jsme právě měli taky, nikdy by mě nenapadlo, že by se daly dát do polévky mandle a už vůbec by mě nenapadlo, že by to mohlo být TAK luxusní :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..