Domů » kulaté maso

kulaté maso

Taky občas tápete, jaké občerstvení připravit na narozeninou párty či večírek? Dělat stále dokola šneky z listového těsta nebo česnekovou pomazánku je už nuda, ale co jiného? Občerstvení chystám docela často, ale najít něco zajímavého a ne moc pracného je docela umění. Když hledám inspiraci, tak se nejčastěji podívám na stránky časopisu Apetit. A zrovna zde jsem našla recept na trochu jiné masové kuličky. Jejich příprava je rychlá a pokud se dobře ochutí, tak jsou i moc dobré.

V původním receptu je použito 300g masa, já ale raději dělám z půl kila, protože po koulích se většinou jen zapráší!

Chilli pastu Harrisu jsem v obchodě s kořením prostě nesehnala, údajně se k nám ani nedováží a jediná možnost je si pastu vyrobit nebo si ji z cízích krajin přivézt. Použila jsem tedy jinou chilli pastu – konkrétně Chili paste od Exotic Food Thailand. Namíchala jsem si alespoň arabské koření. Smíchala jsem 2 stroužky utřeného česneku, půl lžičky červené sladké papriky, půl lžičky sušeného koriandru, trochu chilli a sůl.

  • 4 -6 plátků toustového chleba, nalámaného na kousky
  • asi 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • asi 10 sušených meruněk (nejlépe nesířených)
  • 1–2 lžičky chilli pasty harrisa
  • arabské koření podle chuti
  • mořská sůl
  • 500g mletého masa (buď hovězího, nebo směsi hovězího a vepřového)

Nalámaný chléb jsem dala do mixéru a zakápla mlékem, přidala vejce a rozmixovala několika pulzy. A nechala chvíli v klidu. Mezitím jsem si na pánvi osmahla na oleji cibulku. Je dobré ji nakrájet skutečně na drobno, protože jinak z kuliček trčí kusy cibule a hůř se kuličky tvarují. Na drobné kousky jsem nakrájela i propláchnuté meruňky.

Do mixéru jsem přidala chilli pastu a namíchané arabské koření a opět trochu promixovala. Protože mám malý mixér, tak jsem nejdříve směs z koření a chleba zamíchala do masa a postupně jsem masovou směs vracela zpátky do mixéru a po částech směch mixovala na kašovitou konzistenci. Pokud máte mixér, do kterého se vejde celá směs, přidejte do mixéru s kořením i mleté maso rovnou a vše promixujte.

Nakonec jsem do směsi zamíchala (doporučuji ručně) cibuli a meruňky a vytvarovala koule, které jsem skládala na plech vyložený pečícím papírem a pekla 15-20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

K masovým koulím přikusujeme většinou pečivo. Dobré jsou také s různými (pikantnějšími) dresinky.

Jak jste z receptu jistě pochopili, koule jsou pikantní, nejsou tedy vhodné pro kojící matky, děti a lidi, kteří neholdují pikantním jídlům. Všem ostatním je ale velmi doporučuji!

2 comments

  1. Ronja says:

    Míšo díky moc za recept, měla jsem v úmyslu ho z tebe vypáčit. Zítra přijede Prófova rodina oslavit narozeniny holek, takže se do kuliček určitě pustím a dám vědět, jestli chutnaly :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *