Domů » Sezóna meruněk

Sezóna meruněk

meruňky

Na pískoviště dopadají první kusy. Viktor se naučil nové slovo: bum. Nedá se to popřít, je tu sezóna meruněk. Ovšem co s nimi? Na pálení to zatím aspoň u nás není, na marmeládu zatím nejsem já a knedlíků a hrnkové buchty už máme po pár dnech plné zuby. Zalistovala jsem tudíž v kuchařkách a Požárová mě znovu nezklamala a překvapila. Při hledání jsem se zaměřila hlavně na množství meruněk, aby jich v receptu bylo minimálně půl kila. A tak jsem nakonec v jeden den vyzkoušela Meruňkové jezírko a Meruňkovou slunečnici, obojí z její kuchařky Což takhle dát si tvaroh.

Meruňkové jezírko je vhodné i jako netradiční přesnídávka pro děti, Meruňková slunečnice chutnala všem.

Meruňková slunečnice

Budete potřebovat:

  • 300g másla ( Požárová používá tuk na pečení) rozpuštěného
  • 600g hladké mouky (i špaldové)
  • 150g třtinového cukru
  • 80g nasekaných slunečnicových semínek
  • 1kg tvarohu ve vaničce
  • 800g vypeckovaných meruněk
  • 100g třtinového cukru
  • 2 lžíce tymiánu

Postup:

Rozpuštěné máslo, mouku, cukr a semínka zpracujeme na drobenku. Polovinu drobenky nasypeme na dno plechu vyloženého pečícím papírem. Jelikož na drobenku budeme dávat tvarohový krém, je třeba ji přitlačit, jinak se krém bude špatně roztírat.

Krém ušleháme z tvarohu, cukru a tymiánu. Dvě třetiny krému rozetřeme na uhlazenou drobenku, poklademe půlkami meruněk, které mírně vtlačíme do krému a potřeme zbytkem krému. Vše posypeme rovnoměrně zbytkem drobenky.

V rozehřáté troubě na 200 C pečeme asi 40 minut, až je povrch zlatý.

meruňková slunečnice

Meruňkové jezírko

Budete potřebovat:

  • 700g vypeckovaných meruněk
  • 50g třtinového cukru
  • 125ml smetany ke šlehání
  • 125g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

Pokrájené meruňky smícháme s cukrem a podusíme pod pokličkou asi 10 minut. Pokud jsou meruňky dost zralé ani je není třeba podlévat vodou. Poté je rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout.

Smetanu ušleháme dotuha, přidáme k ní tvaroh, cukr, skořici a znovu našleháme. Uložíme alespoň na dvě hodinky do lednice, klidně nechte přes noc.

Po vychlazení nalejeme meruňkovou omáčku a ozdobíme ji tvarohovými noky, které můžeme vykrojit třeba pomocí dvou lžic.

meruňkové jezírko>

Z kuchařky Lenky Požárové mě lákají také Peprné meruňky nebo Fajnova meruňkova štola, ale na ty je potřeba jen několik meruněk, takže zatím u nás vyhrávají recepty typu čím víc, tím líp.

Takže dobrou meruňkovou chuť!

meruňkové jezírko

One comment

  1. Ronja says:

    No skvělé, díky za inspiraci. Právě jsme hodlala na netu hledat, do čeho ty meruně zase vrazit. S meruňkovými knedlíky jsme dnes u holek neuspěla, ale tak si dá tatínek, až přijde domů :) A já zkusím jeden z tvých receptů!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *