Co připravím na svačinu? Věčné téma rodičů školáků. A pokud si chystáte jídlo do práce, jste na tom možná stejně. Chceme, aby to bylo dobré, zdravé a nejlépe i rychlé.
Mám pro vás pár tipů na svačiny, které nám chutnají a které se samozřejmě dají obměňovat dle chutí a požadavků. :-)
Tuto svačinu ocení asi spíš dospělí, možná ale i někteří dětští gurmeti.
Zkuste bagetu naplnit schwarzwaldskou šunkou (nebo šunkou, která vám prostě chutná), přidejte rukolu, plátek goudy (nebo jiného oblíbeného sýra), plátek rajčete a lžíci majonézy smíchanou se lžičkou hrubozrnné hořčice.
Pokud mají děti rády jogurt, müsli a ovoce, je tato svačina přesně pro ně. Vrstvěte dle chuti müsli, jogurt a oblíbené ovoce. Já použila jahody a borůvky, přidala trošku chia semínek, sušené jedlé květy a čerstvé lístky máty. Variantám se meze nekladou a velikosti skleniček už vůbec ne. :-)
Jednoduché a chutné. Oblíbené pečivo s ředkvičkovou pomazánkou. Stačí smíchat žervé s nastrouhanými ředkvičkami, přidat sůl a petržel. Přidejte oblíbený plátkový sýr a list salátu.
Můj nejnovější objev jsem našla v zářijovém čísle Apetitu. Křehké rohlíčky. Těsto je super lehké, jen válení a vykrajování troúhelníčků vám s plačícím miminkem může zabrat i témeř celý den. :-)
Na těsto budete potřebovat:
450 g hladké mouky a trochu ještě na vál
250 g másla
200 ml zakysané smetany
špetku soli
džem nebo náplň dle chuti (já jsem použila makovou nápň a malinový džem)
Mouku s máslem rozmixujete na drobenku, přidáte kysanou smetanu, sůl a vypracujte na hladké těsto. Zabalíte do fólie a necháte v lednici aspoň 30 minut. Na pomoučeném vále rozválíte těsto na tenkou placku (asi 3mm) a nakrájíte na trojúhelníky. Velikost musím ještě vychytat. Netušila jsem, že kvůli svačině, budu muset vytáhnout sešity z geometrie. :-) Na každý tojúhelník položte trošku náplně a zabalte jako rohlíček. Rohlíčky dejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 15-20 minut. Záleží na velikosti vašich rohlíčků.