Domů » Cib, cib cibulenka

Cib, cib cibulenka

cibuláda - hotovo

I my jsem se dostaly do zajetí nekonečných seriálů a první díl z našeho nového nese název Cibuláda. Hlavní roli obsadila červená cibule, na níž je potřeba si dát pozor při výběru – několikrát mi velmi brzy začala hnít. Vedlejší ale neméně důležitou roli zaujímá červené víno. Další aktéři jsou potřeba, ale můžete k nim dodat kupříkladu chilli nebo naopak brusinky, rozinky, či lžíci marmelády.

Na základní cibuládu budete potřebovat:

  • 1 kg červené cibule
  • olej
  • asi půl litra červeného vína, použila jsem i víc
  • 3-4 lžíce vinného octa
  • 2-3 lžíce medu
  • sůl, pepř

cibuláda - před restováním

Postup:

Nejprve je třeba oloupat a podélně rozkrájet cibuli. Poté ji na oleji, či másle asi 15 minut restovat v hlubší pánvi. Orestovanou cibulku podlijeme částí červeného vína, přiklopíme poklicí a víno necháme odpařit a znovu dolijeme, takto několikrát zopakujeme. Na poslední čtvrt hodinku přidáme vinný ocet, med, osolíme opepříme a necháme bez poklice.

cibuláda

Celkově nám cibuláda zabere nejméně hodinku vaření. U nás je velmi oblíbená na pizzu místo rajčatového podkladu. Nebo Hanka Zemanová, z jejíhož Bioabecedáře jsem čerpala, má recept s palačinkama, cibuládou a grilovanou cuketou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..