Domů » Křehký koláč z jablek a pomeranče

Křehký koláč z jablek a pomeranče

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To jsem se tak toto nedělní odpoledne rozhodla, že něco upeču. Mělo to být něco rychlého a hlavně ze surovin, které jsem měla doma – to znamenalo, nic moc. Vzpomněla jsem si na recept, který jsem před nedávnem zahlédla na internetu (díky Hani za odkaz), že nevypadal složitě a ze surovin jsem si vybavila jablka, pomeranč a jogurt. A tak Vám ho chci také představit. U nás byla varianta nakonec bezlepková – nějak jsem normální mouku spotřebovala na nedělní oběd, ale zato se u nás objevila mouka pohanková a to celý půlkilový balíček – huráá.

A teď už k receptu…

Budete potřebovat:

  • 160 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky
  • 280 g hladké mouky (já teda použila pohankovou)
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 100 g řeckého jogurtu

Náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 pomeranč
  • 30 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého kardamonu (použila jsem sice namletý, ale sušený)

Postup:

Oloupejte a nakrájejte jablka na tenké plátky, dejte do mísy, přidejte kůru z pomeranče (tu jsem vzhledem ke stavu pomeranče raději nadávala) a všechnu šťávu z něj. Dále přidejte kardamon, mouku a cukr, vše smíchejte a nechte odpočívat než si uděláte těsto.

Těsto se dělá velmi snadno, já tedy dělala ručně – smíchejte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto. To rozprostřete do formy a vytvořte o něco vyšší přesah – náplně je poměrně dost a šťávy z jablek také, tak ať vám to pak nevyteče. Na těsto dejte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby 200 °C na asi 35 -40 .minut. Hotový a zchládlý koláč pocukrujte a máte hotovo.

Příště koláč zkusím z normální hladké mouky a pohankovou přidám asi jen jako zpestření – přece jen výsledný koláč nebyl tak křehký jak název sliboval, ale dobrý, to teda byl. Tak ať se Vám vydaří a dobrou chuť.

100OLYMP15

One comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..