Domů » Pomerančové sušenky s mandlemi a čokoládou podle Cataliny

Pomerančové sušenky s mandlemi a čokoládou podle Cataliny

P1030828

Možná už začínáte plánovat co letos upečete za cukroví, možná čekáte návštěvu a řešíte čím ji pohostit, nebo prostě máte na něco chuť, ale chtělo by to zkusit něco nového. Tyto sušenky jsou to pravé mandlové. Jejich příprava něco zabere, ale zas ne tolik, aby vás to odradilo. Jejich chuť a vůně má atmosféru zimy a přitom teplo domova. Čerpala jsem od Cataliny a to nejen pro pečení, ale líbí se mi i její nápad tyto sušenky darovat v pěkné krabičce přátelům a blízkým.

Potřebovala jsem:

  • 125 g změklého másla
  • 100 g cukr moučku, použila jsem 100g třtinového
  • 1 žloutek
  • 150g polohrubé mouky prosáté
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 50g jemně mletých mandle
  • 1,5 lžičky škrobu
  • 1,5 lžičky strouhané čerstvé pomerančové kůry
  • 100g jemné hořké čokolády
  • plátky mandlí na posypání

Pořádně jsem vyšlehala cukr s máslem, mixovala jsem asi 5-7 min, aby konzistence byla krémová až nadýchaná. Pak jsem přidala žloutek a dobře jsem vše umíchala. Zvlášť jsem si přichystala směs z mouky, kypřícího prášku, mletých mandlí, škrobu a pomerančové kůry. Tuto suchou směs jsem po dvou lžících postupně přidávala k máslové směsi a vždy jsem lehce promíchala, vznikne hladké těsto, které jsem dala zabalené na 45 min do lednice. Poté jsem z těsta tvarovala kuličky o průměru asi 2,5cm, které jsem kladla na plech vyložený pečícím papírem. Z kuliček jsem rukou udělala placky o výšce asi 0,5 cm, které jsem dala péct do předehřáté trouby na 180ºC na 8-10 min.

Rozpustila jsem si ve vodní lázni čokoládu a nalila jsem ji do mikrotenového sáčku s odstřihlým růžkem. Vychladlé sušenky jsem takto čokoládou postříkala. Nakonec můžete sušenky posypat plátky mandlí.

P1030823

Chci tyto sušenky letos péct jako vánoční cukroví. Jen nevím jak moc dopředu. Skladovat se prý můžou i dva týdny, ale nevěřím tomu, že tak dlouho ve spíži vydrží.

2 comments

    • Monika says:

      Ano normálně krystal, musí se to opravdu delší dobu mixovat, ale já třtinový cukr – krystal- používám do všech možných druhů sušenek co peču a je to naprosto bez problémů. Přeji ať se sušenky vydaří. Jinak placičky na plech dejte na plech raděj menší, sušenky občas mají tendenci se hodně placatit. moniKa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..