Domů » Vánoční menu

Vánoční menu

8-P1040353

Vánoce jsou za námi, ale přesto se chceme podělit o jeden recept, který se nám už loni osvědčil a letos slavil stejný úspěch. Protože jsme velká rodina a schazíme se po několik dní, hledaly jsme recept, který by se neskládal jen z ryb a řízků. Číslo prosincového Apetitu z roku 2011 přesně takový recept skrývalo. Pečenou slavnostní krůtu s nádivkou a několika přílohami a to vše pro hodně lidí! Ke krůtě jsme podávaly želírované brusinky, bramborovou kaši a fazolové lusky se slaninou. A aby toho nebylo málo, jako předkrm jsme zvolily klobásky ve slanině a sýrové profiterolky.

Slavnostní krůta

Práci jsme si naštestí rozdělily a na mě zůstala příprava nadívané krůty pečené se zeleninou a podlévanou šampaňským.

Když jsem krůtu připravovala poprvé, bojovala jsem jak s její velikost, díky které nešla moc dobře svázat a zašít a hlavně se nám málem nevešla do trouby. Tyto Vánoce jsme koupili krůtu o něco menší a manipulace s ní byla daleko jednodušší. Nicméně maso od Zelenky, které jsme opět objednali ve Sklizeno, bylo stejně výborné jako předešlý rok :-)

A co je tedy potřeba? Seznam je docela dlouhý, ale jsou to většinou potraviny, které bežně používám.

  • 1 krůta o váze 4,5–5,5 kg, omytá
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 100 g másla, změklého
  • 100 g plátků prorostlé slaniny
  • 1 velká mrkev, nakrájená nahrubo
  • 3 řapíkaté celery, pokrájené
  • 1/2 bulvy celeru, pokrájené nahrubo
  • 1/2 většího pórku, pokrájeného nahrubo
  • 2 velké cibule, nakrájené nahrubo
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 350–500 ml polosuchého sektu
  • sušené oregano a tymián na duchucení

na nádivku

  • 6 housek nebo rohlíků, na kostičky
  • 100 g sušených brusinek, propláchnutých
  • 100 g loupaných mandlí, nasekaných
  • hrst nasekané petrželky
  • 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky
  • 80 g másla, změklého
  • 125–150 ml mléka
  • sůl a mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Nejdříve jsem krůtu osušila, osolila a opepřila. Po té jsem si připravila nádivku. Pečivo jsem namočila v mléce. K němu jsem přidala vyšlehané máslo se žloutky, mandle, brusinky, petržel, muškátový oříšek, sůl a pepř. Nakonec jsem do směsi lehce vmíchala sníh z bílků.

nádivka

Křídla krůty jsem ohla v kloubu, svázala a naplnila nádivkou a zašila kchyňskou nití. Pokud si vzpomenete, je dobré svázat i stehna, pak se nebude kůže při pečení tolik napínat a nebude hrozit natržení. Krůtu jsem vydatně potřela máslem. Do pekáče jsem vložila zeleninu, bobkový list i tymián a podlila jsem ji trochou vody. Krůtu jsem vložila do pekáče na zeleninu prsy na horu a na ně rozložila slaninu a celou krůtu zakryla alobalem.

Celý pekáč jsem dala do vyhřáté trouby a pekla na 170 stupňů asi 5 až šest hodin. Délka pečení závisí na hmotnosti krůty. Přibližně co kilo, to hodina. Krůtu jsem střídavě podlévala sektem a vodou. Na poslední půlhodinu jsem alobal i slaninu odstranila a nechala dopéct kůži.

krůta

porcování

Po upečení jsem zeleninu dala do hrnce, rozmixovala a dolila sektem. Omáčku jsem dochutila solí, tymiánem a oregánem.

Bramborová kaše

Bramborovou kaši umí uvařit nejspíš každý, ale když už píšeme menu, tak kompletní!

Pro 8 dospělých a 6 dětí jsem kaši připravovala z 2kg brambor, asi dvou lžiček soli, 800ml mléka a 100g másla.

Postup:

Brambory jsem oloupala a v osolené vodě uvařila do měkka. Pak jsem vodu slila a brambory přikryla poklicí. Mezitím jsem svařila mléko, jakmile bylo téměř vroucí, stáhla jsem ho z ohně a přihodila k němu máslo, aby se rozpustilo.

Mléko s máslem i brambory jsem poté přendala do robota a šlehala dokud nevznikla nadýchaná kaše.

Pro čtyři osoby vám bude stači určitě polovina surovin a nejspíš vám zbyde ještě na další den.

slavnostní menu

Želírované brusinky

Už loni, když jsem tuhle nezvyklou přílohu připravovala, mě úplně nadchla! Sladkokyselé brusinky, které se spojí s cukrem a vytvoří tak něco jako brusinkový sirup. Ve spojení s křehkým krůtím masem neodolatelné. Tak snadné a tak dobré!

Postup:

  • 500g amerických brusinek (nejlépe čerstvých – já je ale ani jednou nesehnala, smíchala jsem proto 2/3 sušených a 1/3 brusinek ve sklenici)
  • 200g třtinového cukru
  • 200ml vody

V kastrůlku jsem přivedla k varu vodu, vsypala brusinky a cukr a vařila, dokud brusinky nezačaly želírovat. Před podáváním jsem je ještě mírně přihrála.

Podávejte ke krůtě. Hodí se ale také třeba ke kuřeti nebo jako náplň do zapečených toustů s hermelínem.

želírované brusinky

Fazolky se slaninou

Potřebovala jsem pro 8 osob:

  • 500g zelených fazolek
  • 1 cibuli nakrájenou
  • 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 15dkg slaniny nakrájené na kostičky
  • Sůl, pepř

Základem jsou čerstvé zelené fazolky. Zkoušela jsem i ty zamražené, ale není to vůbec to pravé. Jenže kde je teď v zimě sehnat, že? V obchodě jsem narazila na síťovku fazolek určených na grilování a až na pár seschlých jsem byla spokojená. Je potřeba je omýt, poté zalít horkou vodou, osolit a nechat asi minutku nebo o trochu déle vařit. Poté jsem vodu slila, fazolky jsem upravila – odstranila stopky – a nachystala si ostatní ingredience. Na oleji jsem orestovala cibulku a česnek a nakonec jsem přidala na kostičky nakrájenou slaninu. K tomuto základu jsem dodala připravené fazolky, zamíchala a asi 7 minutek jsem vše restovala. Fazolky musí být dobré na skus, ale ne rozvařené. Na závěr jsem dochutila solí a pepřem.

fazolové lusky se slaninou

Klobásky ve slanině

Inspiraci jsem našla v prosincovém časopise Albert a jako předkrm mě naprosto nadchl. Je to rychlé, přiměřeně zasytí a dobře to vypadá.

Potřebovala jsem

1 balení grilovacích bavorských klobásek (nebo můžou být i jiné grilovací, ale tyto mají 95% masa

plátky slaniny podle počtu klobásek

klobásky ve slanině před upečením

Troubu jsem rozehřála na 190ºC. Každou klobásku jsem obalila ve slanině a kladla jsem je vedle sebe na pečící papír vždy skladem na dno, aby se slanina nerozvinula. Vložila jsem do trouby a pekla asi 25 minut. Nejlíp chutnají ještě teplé. My je měli se sýrovými profiterolky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..