Domů » Cizrna na paprice ala Hanka Zemanová

Cizrna na paprice ala Hanka Zemanová

P1050414

S koncem září se už moje tělo asi začíná připravovat na zimu. Ne že bych se chystala na hibernaci, ale pozoruji, že si říká o jídla, která jsem přes léto téměř vynechávala. Jedním z takových jsou luštěniny a k nim patří i římský hrách – cizrna.

Už jsem ji vyzkoušela jako hummus, cizrnovou mouku, v polévce, opraženou jako slané oříšky, ale prim hraje na paprice. Recept jsem čerpala z Biokuchařky od Hanky Zemanové.

Potřebovala jsem:

  • 200 g cizrny v suchém stavu nebo 1 plechovka konzervované
  • koření – majoránka, saturejka, použila jsem i tymián
  • olej
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • trochu másla
  • 1 pórek nakrájený na širší nudličky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • asi půl litra vody
  • zeleninový bujón
  • 2 lžíce zakysané smetany (v originále je 1 sójová smetana)

P1050339

Postup:

Den dopředu, chce to alespoň 10 hodin, jsem si cizrnu namočila. Namáčecí vodu je třeba vylít a do vaření dát novou, tím se zbavíme části nadýmavých látek. Na oleji jsem si orestovala cibulku dozlatova, přidala nabobtnalou cizrnu a zalila jsem vodou, aby cizrna byla ponořená. Aby se zlepšila stravitelnost, je dobré po uvedení do varu přidat trochu studené vody a znovu uvést do varu, jak uvádí Hanka Zemanová. Dokonce ještě i během vaření je vhodné vodu vylít a použít novou. Každopádně je třeba cizrnu povařit úplně do měkka – v papiňáku asi 40 min, v normálním hrnci asi 2 hodiny. Během vaření se luštěniny nemají solit, pouze přidáme koření.

Na másle jsem orestovala nakrájený pórek, přidala jsem sladkou papriku, sůl, vodu a bujón a chvíli jsem vše povařila.

P1050387

Oddělila jsem trochu uvařené cizrny a zbytek jsem rozmixovala na hustou kaši. Poté jsem do hrnce přidala nerozmixovanou část, pórkovou směs a krátce jsem všechno ještě povařila.

Nakonec jsem přidala zakysanou smetanu.

Jak píše paní Zemanová neměly by se luštěniny kombinovat s dalšími bílkovinami, protože tím zatížíme trávení, ledviny i klouby, takže sojová smetana by byla jistě vhodnější, se zakysenou mi to ale přijde chutnější. A protože její další rada je jíst luštěniny častěji, neboť se nám tím líp budou trávit, pusťme se do toho.

Servírovat můžeme s těstovinami nebo knedlíky či noky.

2 comments

  1. Misha says:

    Cizrna na paprice je i u nás velmi oblíbená. A za sebe určitě doporučuji vyzkoušet i tu sójovou smetanu. Dnes se dá koupit už v každé zdravé výživě a myslím, že snad i v supermarketech…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..