S koncem září se už moje tělo asi začíná připravovat na zimu. Ne že bych se chystala na hibernaci, ale pozoruji, že si říká o jídla, která jsem přes léto téměř vynechávala. Jedním z takových jsou luštěniny a k nim patří i římský hrách – cizrna.
Už jsem ji vyzkoušela jako hummus, cizrnovou mouku, v polévce, opraženou jako slané oříšky, ale prim hraje na paprice. Recept jsem čerpala z Biokuchařky od Hanky Zemanové.
Potřebovala jsem:
- 200 g cizrny v suchém stavu nebo 1 plechovka konzervované
- koření – majoránka, saturejka, použila jsem i tymián
- olej
- 2 cibule nakrájené najemno
- trochu másla
- 1 pórek nakrájený na širší nudličky
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- asi půl litra vody
- zeleninový bujón
- 2 lžíce zakysané smetany (v originále je 1 sójová smetana)
Postup:
Den dopředu, chce to alespoň 10 hodin, jsem si cizrnu namočila. Namáčecí vodu je třeba vylít a do vaření dát novou, tím se zbavíme části nadýmavých látek. Na oleji jsem si orestovala cibulku dozlatova, přidala nabobtnalou cizrnu a zalila jsem vodou, aby cizrna byla ponořená. Aby se zlepšila stravitelnost, je dobré po uvedení do varu přidat trochu studené vody a znovu uvést do varu, jak uvádí Hanka Zemanová. Dokonce ještě i během vaření je vhodné vodu vylít a použít novou. Každopádně je třeba cizrnu povařit úplně do měkka – v papiňáku asi 40 min, v normálním hrnci asi 2 hodiny. Během vaření se luštěniny nemají solit, pouze přidáme koření.
Na másle jsem orestovala nakrájený pórek, přidala jsem sladkou papriku, sůl, vodu a bujón a chvíli jsem vše povařila.
Oddělila jsem trochu uvařené cizrny a zbytek jsem rozmixovala na hustou kaši. Poté jsem do hrnce přidala nerozmixovanou část, pórkovou směs a krátce jsem všechno ještě povařila.
Nakonec jsem přidala zakysanou smetanu.
Jak píše paní Zemanová neměly by se luštěniny kombinovat s dalšími bílkovinami, protože tím zatížíme trávení, ledviny i klouby, takže sojová smetana by byla jistě vhodnější, se zakysenou mi to ale přijde chutnější. A protože její další rada je jíst luštěniny častěji, neboť se nám tím líp budou trávit, pusťme se do toho.
Servírovat můžeme s těstovinami nebo knedlíky či noky.
Cizrna na paprice je i u nás velmi oblíbená. A za sebe určitě doporučuji vyzkoušet i tu sójovou smetanu. Dnes se dá koupit už v každé zdravé výživě a myslím, že snad i v supermarketech…